Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenParticuliere beleggers worden steeds actiever op de huurwoningenmarkt. Kochten ze tien jaar geleden nog 2% van de te koop staande woningen, in 2018 was dat al 5%. De gekochte woningen worden verhuurd. Vooral studentensteden zijn populair bij beleggers.
Dit blijkt uit twee recente onderzoeken. Een van het Kadaster in opdracht van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) en een van weekblad de Groene Amsterdammer, in samenwerking met de dagbladen Tubantia en het Nieuwsblad van het Noorden.
Het gaat vooral om kleinere particuliere beleggers, die de gekochte woningen verhuren aan (veelal) studenten, zo blijkt uit beide onderzoeken. Volgens het onderzoek van het Kadaster zijn particuliere beleggers vooral actief in populaire wijken, zoals Buikslotermeer en Buitenveldert in Amsterdam, het centrum van Leiden, Buitenhof in Delft en Bezuidenhout en Laakkwartier in Den Haag. Daar kopen ze meer dan 20% van alle te koop staande huizen. In werkelijkheid liggen de percentages nog hoger, want huiseigenaren met een tweede huis zijn in het onderzoek niet meegenomen. Alleen beleggers met drie of meer woningen zijn meegeteld.
Dit wordt bevestigd in het onderzoek van de Groene Amsterdam en de twee kranten, waar tweede huizen wel zijn meegeteld. Dan blijkt dat bijvoorbeeld in Groningen 70% van de te koop staande huizen in het centrum is gekocht is door particuliere beleggers en in Rotterdam Charlois 50%.
Jongeren die een woning willen kopen zijn doorgaans de dupe van koophausse door beleggers, vooral in universiteitssteden. Vorig jaar kochten starters daar 28% van alle woningen, tegenover 44% in 2009. In de rest van het land was dat 22% tegenover 36% tien jaar geleden.
Opvallend is dat particuliere beleggers hun aandacht verleggen van steden met torenhoge koopprijzen, zoals Amsterdam en Utrecht, naar plaatsen als Rotterdam, Maastricht en Groningen. Volgens Vastgoedtool.com behalen particuliere beleggers de hoogste rendementen in Vlaardingen en Schiedam (8,3%) en in Maastricht (8,1%). Amsterdam komt pas op de 63e plek met 5,6%.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel