Steeds minder goedkope woningen aangeboden

7 december 2012

Voor woningzoekenden die op zoek zijn naar een goedkope huurwoning zijn het nare tijden. Nog slechts 8 procent van de woningen die door woningcorporaties worden aangeboden heeft een huur onder de 366 euro. In de regio Amsterdams is dat zelfs nog maar 3 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Woonbond.

speuren naar een woning

Het aanbod aan geliberaliseerde woningen stijgt, vooral in de Randstad. In Amsterdam bestaat het gemiddelde wekelijkse aanbod van corporaties inmiddels voor de helft uit woningen met een huur boven de € 665 per maand.

Onderzoek

Het onderzoek naar het woningaanbod is uitgevoerd door de redactie van Woonbondig, die vier weken lang (week 42 t/m 45) in zeven regio’s het aanbod aan corporatiewoningen bijhield. Dat waren Amsterdam, Rijnmond, Utrecht, Den Bosch, Arnhem/Nijmegen, Zwolle en Drenthe/Zuidoost-Friesland. In totaal hebben deze regio´s  4,7 miljoen inwoners, 28 procent van alle Nederlanders. Van de aangeboden huurwoningen werd de bruto huurprijs, de servicekosten, de oppervlakte en het woningtype genoteerd. De uitkomsten van het onderzoek bevestigen wat velen al vreesden: huren wordt duurder en duurder.

Nog maar 8 procent goedkope woningen

Van de 3.981 woningen die in deze periode werden aangeboden viel nog maar 8 procent onder de noemer ’goedkoop’. Dat zijn woningen met een kale huur (zonder servicekosten) onder de € 366, de zogeheten kwaliteitskortingsgrens in de huurtoeslag. 45 procent viel in de categorie ‘betaalbaar’. Dan gaat het om een huur tussen € 366 en € 562, de aftoppingsgrens voor drie- en meerpersoonshuishoudens in de huurtoeslag. 23 procen tvan het aanbod bestond uit ‘dure’ huurwoningen met een huur tussen € 562,- en € 665, de bovengrens in de huurtoeslag.

Kwart nieuw aangeboden woningen geliberaliseerd

Bijna een kwart (24 procent) van het aanbod lag boven de € 665,- en is dus geliberaliseerd. In de regio Amsterdam ging het zelfs om 49 procent. Daarbij moet worden aangetekend dat niet is gecontroleerd of deze woningen langer dan één week werden aangeboden. Het zou kunnen zijn dat voor de dure woningen minder snel kandidaten worden gevonden. Blijft staan dat het wekelijkse corporatieaanbod in Amster­dam voor de helft uit geliberaliseerde woningen bestaat. Landelijk gezien is op dit moment slechts 2,8 procent van alle corporatiewoningen geliberaliseerd.

Huren steeds duurder voor starters en verhuizers

De conclusie kan niet anders zijn dan dat huren voor nieuwkomers in rap tempo duurder wordt, met name in de Randstad. Woonbonddirecteur Ronald Paping vindt dit zeer zorgelijk: ‘De huren worden in grote delen van het land onbetaalbaar voor mensen die starten op de huurwoningmarkt of willen verhuizen. Dit moet echt worden beteugeld.’

betaalbaarheid
geliberaliseerde huurprijs
woningtoewijzing
Woonbondig

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen