Stelling van de maand: Moet kraken weer legaal worden?

2 april 2014

Nog geen 4 jaar na invoering van de Wet Kraken en Leegstand (“het kraakverbod”) staat ruim 55 miljoen m2 aan leegstaand vastgoed op bewoning of bedrijvigheid te wachten. Moet kraken weer legaal worden? Doe mee met de stelling van de maand.

Leeg kantoor

Onlangs kwam de Britse krant The Guardian met schokkende cijfers. In heel Europa staan meer dan 11 miljoen woningen leeg, meer dan genoeg om alle daklozen in Europa (4,1 miljoen) twee keer te kunnen huisvesten.

Wrange statistiek

Nederland draagt aardig bij aan deze wrange statistiek: maar liefst 35 miljoen m2 aan woonruimte staat leeg. Tel daar de leegstaande kantoren (12 miljoen m2) en bedrijfspanden (8 miljoen m2) bij op, en je komt op een totaal van 55 miljoen m2 aan leegstaand vastgoed. Rijksbouwmeester Frits van Dongen stelt dat de leegstand ‘dramatische vormen’ heeft aangenomen. In het magazine Bouwinformatie luidde hij de noodklok, omdat ‘noemenswaardige acties’ om deze leegstand te verhelpen uitblijven. De ernst van de situatie is volgens hem nog steeds niet tot de vastgoedwereld doorgedrongen.

Wet Kraken en Leegstand schiet tekort

Ook de Amsterdamse wethouders Ossel (wonen) en Van Poelgeest (ruimtelijke ordening) mengden zich onlangs in de discussie. Zij schreven een brief aan minister Blok, waarin ze lieten weten dat het instrumentarium van de Wet Kraken en Leegstand ernstig tekort schiet. De wet die kraken tot misdrijf maakte en gemeenten adviseerde een leegstandverordening te maken heeft niet geholpen om onwillige eigenaren van leegstaande panden tot medewerking te bewegen.

Stelling van de maand

Voortbordurend op deze discussie luidt onze stelling van de maand: ‘De leegstand neemt alleen maar toe. Kraken moet weer legaal worden.’ Wat denkt u? Kan opheffen van het kraakverbod bijdragen aan een betere aanpak van leegstand? We zijn benieuwd naar uw mening.

Voor: “Kraakverbod moet worden teruggedraaid”

De Woonbond vroeg twee betrokken hoe zij aankijken tegen opheffen van het kraakverbod. 'Kraken is niet het wondermiddel dat de leegstand zal oplossen, maar door legalisering krijgt de burger weer een legitiem middel in handen om leegstand en wanpraktijken op de vastgoedmarkt tegen te gaan.' Dat zegt Rogier, actief in sociaal-cultureel centrum 'Op de Valreep' in Amsterdam. Voor hem is kraken een manier om (verspilde) ruimte op te eisen en voor een gelijkwaardigere en rechtvaardigere samenleving op te komen.

Tegen: “Wet- en regelgeving moet worden aangepast”

De Vereniging van Leegstandsbeheerders, de branchevereniging waarbij zeven anti-kraakbureau´s zijn aangesloten, pleit juist niet voor opheffen van het kraakverbod. Maar voorzitter Fons Schrader erkent wel dat overheden onvoldoende middelen en bevoegdheden hebben om leegstand te bestrijden. Hij vindt dat er 'met grote urgentie gestreefd moeten worden naar verbreding van wet- en/of regelgeving.'

Lees meer over de stelling en geef uw mening

kraakverbod
leegstand
opiniepeiling

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen