Stelling van de maand over handtekeningenacties

3 november 2014

Handtekeningenacties worden door groepen burgers en belangenorganisaties massaal ingezet om politieke maatregelen af te dwingen. Maar hoe goed werkt dit eigenlijk?

Handtekeningenactie Europarei

Tijdens de Landelijke Huurdersdag hield de Woonbond een actiepeiling onder de aanwezige huurders. Zij konden stemmen voor 1 van 4 mogelijke acties tegen het huurbeleid van minister Blok en verhuurders die zijn beleid klakkeloos uitvoeren.

Burgerinitiatief

Aan het eind van de dag bleek dat de meeste stemmen (44 procent) waren voor een burgerinitiatief om betaalbaar huurbeleid op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen (daarvoor moeten minimaal 40.000 digitale en/of papieren steunbetuigingen worden verzameld). 31 procent van de bezoekers stemde op ‘Stop de armoede’, een uitdaging aan verhuurders om iets aan armoedebestrijding te doen, 16 procent stemde voor een incassostaking en 9 procent voor een actiecamping van huurders op het Malieveld. Het burgerinitatief kreeg dus veel steun van de aanwezigen. Tegelijkertijd klonk er ook de kritiek dat het ophalen van handtekeningen er niet toe zal leiden dat verhuurders en politici nu echt eens gaan luisteren.

'Effect is minimaal'

Corrie Nieuwland, voorzitter van de Huurdersraad Albanianae uit Alphen aan den Rijn, spreekt hier op eigen titel, heeft weinig vertrouwen in de impact van handtekeningenacties. ‘Het effect van handtekeningenacties lijkt me minimaal. Je kunt beter wat meer ludieke en intensievere acties voeren, buiten op straat. Dan trek je veel bekijks. Mensen vragen wat je doet en de pers komt er op af.’ Al geeft ze aan dat ze wel meedoet als er een dergelijke actie komt. ‘Als je niks doet, weet je zeker dat je niet wordt gehoord.’

'Een ferm signaal'

Han Wanders, voorzitter van het Initiatief Betaalbaar Wonen Amsterdam Noord (IBW-N), is het eens met de stelling en zette met het Huurdersplatform Amsterdam Noord zelf ook de landelijke petitie 'stop de huurexplosie' online. ‘Als 40.000 mensen een petitie ondertekenen is dat een ferm signaal. Ik denk dat het publiciteit zal genereren en kan bijdragen om de ogen en oren van politici te openen,’ aldus Wanders. ‘We weten allemaal dat politici wel luisteren naar huurders, maar met watten in hun oren en die moeten we er uit zien te halen.’ Wel geeft hij aan dat er meer nodig is dan alleen handtekeningen verzamelen.

kabinetsbeleid
opiniepeiling

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen