Stelling van de maand over vakantieverhuur

7 oktober 2014

Op plekken in het land die interessant zijn voor toeristen, bieden particulieren hun woningen te huur aan via sites als Airbnb en Wimdu. Ook sociale huurwoningen worden aan toeristen doorverhuurd. Moet vakantieverhuur mogen? Doe mee aan de stelling van de maand.

in ene hand sleutels, in andere hand huurcontract

Voor de één is het een mooie bijverdienste, voor de ander een bron van ergernis. Bijvoorbeeld doordat er in de buurt overlast wordt ervaren van luidruchtige toeristen.

Woningcorporaties verdeeld

Ook woningcorporaties zijn verdeeld over deze kwestie. De Key overweegt sociale huurders toestemming te geven voor woningverhuur aan toeristen zodat ‘ook minder bedeelde Amsterdammers een kans krijgen op kleine schaal bij te verdienen’. Woningcorporatie Rochdale liet in woontijdschrift NUL20 weten dat hun woningen bedoeld zijn om in te wonen, en niet om winst mee te maken. Momenteel mogen huurders in Amsterdam hun huis voor maximaal twee maand verhuren, als ze hier toestemming voor hebben van hun verhuurder. Omdat die regels vaak niet worden nageleefd liet wethouder Wonen Laurens Ivens afgelopen maand weten strenger te gaan controleren.

Mooie bijverdienste huurders

Algemeen directeur van de Key, Leon Bobbe is voor het toestaan van vakantieverhuur. Hij merkt dat er behoefte is onder huurders om bijvoorbeeld tijdens de eigen vakantie hun woning te verhuren om zo wat bij te verdienen. Hij wijst erop dat de regels die de gemeente Amsterdam heeft gemaakt over de verhuur van woningen door particulieren ook voor huurders gelden. Bobbe: 'Als de gemeente Amsterdam de huurders vertrouwt, waarom zou een corporatie dat vertrouwen dan niet aan haar huurders geven? Waarom zouden onze huurders niet een kleine beetje mogen bijverdienen en op deze manier efficiënt ruimtegebruik mogelijk maken?'

Overlast en verloedering

De Huurdersvereniging Amsterdam vroeg haar lidorganisaties te reageren op de stelling. Op één na waren alle binnengekomen reacties tegen het toestaan van vakantieverhuur. De redenen variëren van verloedering van de buurt, overlast door feestvierende toeristen tot verminderde sociale cohesie in de wijk. Ook zijn er organisaties tegen vakantieverhuur omdat het gaat om woningen die door overheidsinvesteringen tot stand zijn gekomen.

Lees meer en geef uw mening

opiniepeiling
tijdelijke verhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen