Stemming gluurverhoging Eerste Kamer onjuist uitgevoerd

20 maart 2013

De stemming over de gluurverhoging in de Eerste Kamer is onjuist uitgevoerd. Senator Joyce Sylvester van de PvdA vergiste zich tijdens de hoofdelijke stemming, en zei aanvankelijk ‘tegen’. Dit corrigeerde zij meteen in ‘voor’. 

Gebouw van de Eerste Kamer
Het gebouw van de Eerste Kamer op het Binnenhof in Den Haag

Senator Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren tekende protest aan tegen deze correctie. Dit protest werd niet gehonoreerd door voorzitter Fred De Graaf (VVD). De wet werd op dinsdag 12 maart met 1 stem verschil aangenomen.

Over de stemming ontstond dit weekend ophef toen docent staatsrecht Geerten Boogaarts deze in een artikel als stemfraude omschreef. De wet is volgens Boogaarts eigenlijk verworpen omdat het reglement van orde van de Eerste Kamer geen mogelijkheid kent tot correctie van een stem. Formeel gezien rammelt het besluit van de Eerste Kamer dus. De Telegraaf berichtte vandaag dat de Eerste Kamer overweegt om de regels voor hoofdelijk stemmen naar aanleiding van dit incident te wijzigen.

Maar dat betekent niet dat huurders een wapen in handen hebben gekregen om de wet terug te draaien. Boogaarts schrijft hierover: “De Eerste Kamer heeft een besluit genomen via de door de voorzitter vastgestelde meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Dat daar wat mij betreft een onrechtmatigheid aan vooraf is gegaan raakt de geldigheid van dat besluit niet. Bij de rechter zal deze fout in de stemming ook geen gevolgen hebben.” Hoe discutabel de gang van zaken ook is, het is volgens Boogaarts geen reden voor de rechter om het besluit terug te draaien.

Voor de Woonbond is dit opnieuw een voorbeeld van de krakkemikkige besluitvorming waarmee de gluurverhoging al jaren wordt omgeven. ​

Eerste Kamer
inkomensafhankelijke huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen