Steun voor woonakkoord tijdens verhit Huurdebat

7 september 2012

Uit het Grote Huurdebat vandaag bleek dat er – op de VVD na – grote politieke steun is voor het integrale woonakkoord Wonen 4.0. Minder gerust is de Woonbond over de betaalbaarheid voor huurders: vrijwel alle politieke partijen hebben stevige huurverhogingen in petto.

Cartoon over Wonen 4.0 van John Körver
Cartoon van John Körver. Wonen 4.0 was het woningmarktplan van Woonbond, Aedes, Eigen Huis en NVM Makelaars. Afschaffen van de hypotheekrenteaftrek was onderdeel van dit integrale hervormingsplan. Juist dat elemenent ziet de VVD niet zitten.

Tijdens het Huurdebat waren zo'n 150 huurders in de zaal aanwezig om te luisteren naar en discussiëren met Betty de Boer van de VVD, Gert Boeve van het CDA, Sadet Karabulut van de SP, Jacques Monasch van de PvdA, Kees Verhoeven van D66, Frank Visser van de ChristenUnie en Linda Voortman van GroenLinks. Er werd gesproken over huren en de woningmarkt op de lange termijn naar aanleiding van het integrale woonakkoord van de Woonbond, Aedes, de makelaarsvereningen NVM en Vereniging Eigen Huis.

Na de pauze zouden de politici de kans krijgen om aan de hand van stellingen te discussiëren over hun plannen voor de woningmarkt op de korte termijn. Maar in feite had debatvoorzitter Pieter Hilhorst al vanaf de eerste minuut van het debat een zware taak om de politici in toom te houden die er vooral op uit leken af te geven op elkaars verkiezingsprogramma's.

Wonen 4.0

Toch was de discussie over Wonen 4.0 bemoedigend. Van de zeven aanwezige politieke partijen, vonden er zes Wonen 4.0 een goed uitgangspunt om de woningmarkt straks vorm te gaan geven in een nieuw regeerakkoord. Al plaatsten sommige politici kanttekeningen bij het woonakkoord, zij erkenden dat de politiek nu zelf ook over zijn eigen schaduw heen moet gaan springen. 'Dat vind ik echte winst', merkte Woonbonddirecteur Ronald Paping op. 'Alleen Betty is nog niet overtuigd, maar dat gaat toch een keer gebeuren.'

VVD-garantie

In de Telegraaf van vandaag belooft VVD-lijsttrekker Rutte een 'hypotheekrenteaftrekgarantie' voor bestaande hypotheken. 'We vinden de hypotheekrenteaftrek heel belangrijk en hebben dat nog maar eens benadrukt', verklaarde Betty De Boer ten overstaan van de volle zaal met huurders. 'Wat zijn dan nog de mogelijkheden voor Wonen 4.0?', vroeg Hilhorst, waarop PvdA-er Monasch reageerde: 'Dit is direct de deur dichtgooien in het gezicht van de vier organisaties van het woonakkoord.'

Heilig instrument

Zelfs de Vereniging Eigen Huis toonde bij monde van directeur Rob Mulder onbegrip voor de opstelling van de VVD: 'Wat de VVD nu doet is het instrument van de hypotheekrenteaftrek tot doel/heilig verklaren en daarmee trek je het fundament onder het woonakkoorrd vandaan. Ik vind het momenteel bepaald niet productief om breekpunten te introduceren.' Maar De Boer gaf geen krimp: 'Toch blijkt uit onderzoek dat het verkiezingsprogramma van de VVD het gunstigst is voor de woningmarkt.' Daarop bulderde hoongelach uit de zaal.

Betaalbaarheid

De discussie over betaalbaarheid veroorzaakte rumoer in de zaal. Er bleef onduidelijkheid over wat de politici onder betaalbaarheid verstaan, al werden woonquotes van 25 a 30 procent als redelijk genoemd. Maar tegelijkertijd willen alle partijen behalve de SP grotere huurverhogingen mogelijk maken. Ook beschouwen een aantal politici iedereen die geen recht heeft op huurtoeslag maar wel in een sociale huurwoning woont, als scheefwoner. 'We hebben het over huishoudens met een netto-inkomen onder de 2000 euro per maand. Die huishoudens scheefwoners noemen, daar klopt iets niet', reageerde Paping. Ook uit de zaal bleek dat het juist vaak gaat om mensen die gewoon vastzitten in hun huis omdat de woningmarkt hen geen alternatief te bieden heeft.

Huursombenadering

Op lokaal niveau en door corporaties kan er volgens politici veel creatiever omgegaan worden om de doorstroming op gang te kijgen. Uit het debat bleek dat een grote meerderheid van de Donnerpunten af wil en dat er behoorlijk wat steun is voor de huursombenadering in plaats van de gluurverhogingen. Met een huursombenadering kun je het probleem van de insiders / outsiders (zittende huurders / starters) immers beter oplossen. Paping merkte daar over op: 'Tegen een aantal partijen die denken dat je de huursombenadering kunt doen EN de gluurverhoging kunt toepassen, wil ik zeggen: dat gaat niet samen. Net zoals de gluurverhogingen niet samen gaan met Wonen 4.0.'

Verhuurdersheffing

Een stelling ging over de verhuurdersheffing. De Woonbond vindt dat die vervangen moet worden door niet-vrijblijvende afspraken over investeringen. Er was veel onenigheid over. Een aantal partijen willen de verhuurdersheffing gebruiken om het begrotingstekort mee op te lossen. Anderen willen er de huurtoeslag mee betalen. En weer anderen willen de heffing gebruiken om corporaties te laten investeren in bouwen en onderhoud. Alleen de SP wil de verhuurdersheffing schrappen. Het slotwoord was aan Ronald Paping: 'Ik kan eigenlijk maar een conclusie uit dit Grote Huurdebat trekken: we hebben als Woonbond de komende jaren nog veel te doen.'

 

verkiezingen
woningmarkt

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen