Stop met verstrekken huurdersinkomens

16 februari 2012

De Belastingdienst moet stoppen met het verstrekken van inkomensindicaties van huurders aan hun verhuurder. Dat schrijft de Woonbond in een brief aan de Tweede Kamer.

Procentteken in euromunten

Minister Spies wil dat huurders in de sociale sector die een huishoudinkomen hebben van meer dan 43.000 euro meer huur gaan betalen. Om dat te kunnen toetsen, gaat de belastingdienst aan verhuurders een overzicht sturen van de huurders die voor deze huurverhoging in aanmerking komen. Dit overzicht is nu al beschikbaar, terwijl de Tweede Kamer nog moet beginnen met het bespreken van de wet.

De Woonbond laat weten dat het onfatsoenlijk is om een maatregel al uit te voeren voordat de Eerste en Tweede Kamer deze hebben goedgekeurd.

'De privacy van huurders wordt flink geschonden door dit voorstel,' zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping. 'Ik vind het ongehoord dat zo’n zwaar middel al wordt ingezet voordat de Kamers het hebben goedgekeurd.' Al eerder waarschuwden de Raad van State en het college voor bescherming van persoonsgegevens (CBP) tegen het verstrekken van inkomensindicaties door de Belastingdienst.

De eerste politicus die reageert op de kritiek van de Woonbond is, voor zover bekend het Kamerlid Sadet Karabulut. Op de SP-website roept zij de minister tot de orde.

betaalbaarheid
inkomensafhankelijke huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen