Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenDe Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is verbaasd over de huurtoeslagbrief die de nieuwe BZK-minister Liesbeth Spies op 31 januari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister stelt dat het Landelijke Actieplan Studentenhuisvesting, waaronder een groot aantal partijen vorig jaar hun handtekening zetten, slechts inzet op zelfstandige woonruimte. Volgens de LSVb is dit onjuist omdat er juist onzelfstandige studentenkamers nodig zijn.
De LSVb heeft in de Kamernoodinventarisatie van september 2011 geconcludeerd dat er een landelijk tekort is van bijna 30.000 onzelfstandige studentenwoningen. Doordat het aantal studenten nog steeds toeneemt, ziet de LSVb de behoefte aan onzelfstandige kamers alleen maar groter worden. ‘Helaas haalt de minister zelfstandige en onzelfstandige woonruimte door elkaar. Wij leggen dit verschil graag nog eens uit’, aldus Pascal ten Have, voorzitter van de LSVb.
De kamernood in Nederland kan worden bestreden door in te zetten op onzelfstandige wooneenheden, waarvan de corporaties er de komende jaren 16.000 gaan bouwen. Daarom is de LSVb groot voorstander van de herinvoering van huurtoeslag voor onzelfstandige woonruimte. Evenals haar voorganger Donner, wijst minister Spies dit echter af.
In haar brief van 31 januari beroept ze zich op een negatief advies van de landsadvocaat. Invoering van huurtoeslag voor onzelfstandige studenteneenheden van corporatie zou namelijk in strijd zijn met (inter)nationale wetgeving en verdragen. Als onzelfstandige studentenkamers van corporaties in aanmerking zouden komen voor huurtoeslag, zou dit volgens Spies namelijk ook moeten gaan gelden voor studentenkamers van particuliere verhuurders. En dat is nooit de bedoeling geweest.
Minister Spies wijst er in haar brief op dat studentenhuisvesting beter kan worden gestimuleerd door de extra woningwaarderingspunten voor zelfstandige woningen in schaarstegebieden – in de volksmond Donnerpunten genoemd. Omdat veel studentensteden in deze schaarstegebieden liggen, worden studenten, die doorgaans vaak verhuizen, echter extra hard getroffen door deze maatregel. Een nieuwe huurder betaalt namelijk tot wel 120 euro meer voor een kamer dan zijn of haar voorganger. De LSVb is daarom fel tegenstander van de Donnerpunten. ‘Het kamertekort los je niet op door de huren omhoog te gooien’, aldus LSVb-bestuurslid Jamili Wetzels.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel