Studentenkamer steeds duurder

23 september 2020

Door de krapte op de markt durven huisjesmelkers volgens de studentenvakbond LSvB meer huur te vragen dan is toegestaan. Dit maakt studentenkamers onnodig duurder.

De LSvB beaamt dat vraag en aanbod de invloed heeft op de prijs van een kamer, maar wijst er ook op dat verhuurders zich moeten houden aan het puntensysteem. Zij mogen niet zo maar een willekeurige huurprijs vragen. De LSVb ziet wel dat vanwege de krapte op de markt een deel van die huisjesmelkers toch meer geld gaan vragen dan ze eigenlijk mogen. Om het probleem goed op te lossen, moet volgens de studentenvakbond het kamertekort worden opgelost.

Huur hoger dan ooit

De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer is gestegen boven de 400 euro per maand. In 2018 bedroeg de gemiddelde kale huurprijs nog 385 euro. Uit een steekproef onder ruim 5000 studenten bleek dat bijna acht op de tien studenten te veel huur betalen op grond van het woningwaarderingsstelsel. Gemiddeld betaalt een student 106,69 euro per maand te veel aan huur. Door de woningnood steeg de huur met 7,5% in 2019 naar 414 euro. Dit blijkt uit de jaarlijkse Check-je-kamer Rapportage van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Hoofdprijs in Amsterdam

Volgens het rapport betalen vooral studenten in Amsterdam de hoofdprijs. De kale huurprijs voor een gedeelde woning bedraagt daar 557 euro. Ook in Rotterdam (449 euro), Utrecht (431 euro) en Maastricht (421 euro) tasten studenten flink in de beurs. Enschede is het goedkoopst; daar betaalde de gemiddelde student vorig jaar 305,63 euro kale kamerhuur.

kamerhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen