Stuurt jouw gemeente wel een WOZ-beschikking?

4 mei 2023

Niet alle gemeenten laten in hun belastingaanslag voor huurders ook de WOZ-waarde van hun woning zien. Toch kan dit belangrijk zijn, omdat de WOZ-waarde invloed heeft op de maximale huurprijs.

De Woonbond ontving meerdere meldingen van huurders die lieten weten dat hun gemeente niet meer automatisch op het aanslagbiljet van de lokale heffingen de WOZ-waarde laat zien. Zo blijkt onder meer de gemeente Zutphen te hebben aangegeven dat huurders ‘geen belang’ zouden hebben bij de WOZ-beschikking.

Invloed WOZ op maximale huurprijs

Toch hebben huurders wel degelijk belang bij inzicht in de WOZ-waarde van hun woning. Deze telt namelijk mee in het puntenstelsel waarmee de maximaal toegestane huurprijs van sociale huurwoningen wordt berekend. Als de WOZ-waarde te hoog wordt vastgesteld, leidt dat tot een te hoge maximaal toegestane huurprijs. Het is dan verstandig om bezwaar te maken. Dit is vooral belangrijk als je op dit moment al bijna de maximale huurprijs betaalt die volgens het puntenstelsel is toegestaan. 

Doe mee aan enquête

De Waarderingskamer liet een enquête opstellen over de werkwijze rond WOZ-beschikkingen. Daarmee brengen ze onder andere in beeld of huurders automatisch een beschikking krijgen, of slechts op aanvraag. Daarom de oproep om mee te doen aan deze enquête van de Waarderingskamer. Dat kan tot 12 mei.

Doel van de Waarderingskamer is toezicht houden op de wijze waarop gemeenten de WOZ-waarde van huizen en bedrijfspanden bepalen.

WOZ-waarde

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen