Syntrus Achmea in de fout met opvragen inkomensgegevens

15 april 2014

Commerciële verhuurder Syntrus Achmea is in de fout gegaan bij het opvragen bij de belastingdienst van inkomensgegevens van 7.000 huurders in de geliberaliseerde sector. Nadat de fout werd ontdekt heeft Syntrus Achmea onmiddellijk het boetekleed aangetrokken en de betrokken huurders een excuusbrief gestuurd.

Privacy onder vergrootglas

Alle 7.000 huurders in de geliberaliseerde sector kregen onlangs een brief van de belastingdienst in de bus waarin ze werden geïnformeerd over het feit dat de eigenaar van hun woning, Syntrus Achmea Real Estate & Finance, hun inkomensgegevens had opgevraagd bij de belastingdienst. Dat mag niet. Verhuurders mogen deze gegevens alleen opvragen van huurders in de gereguleerde huursector.

Extra huurverhoging

De inkomensgegevens worden door de verhuurders gebruikt om te bepalen of zij huurders met een huishoudinkomen boven € 34.085,- (peil 2012) per 1 juli a.s. een extra huurverhoging kunnen vragen van 0,5 of 2,5 procent. Voor huurders in de geliberaliseerde sector geldt deze inkomensafhankelijke huurverhoging, waarmee minister Blok het scheefwonen wil tegengaan, niet.

Boetekleed

Meteen nadat de fout was ontdekt heeft Syntrus Achmea deze erkend en de belastingdienst en de betrokken huurders geïnformeerd. In een brief trekt directievoorzitter Henk Jagersma het boetekleed aan: ‘Op geen enkele wijze hebben wij inbreuk willen plegen op uw privacy. Wij hebben daarom direct na de constatering hiervan de gegevens uit onze administratie verwijderd, Wij betreuren de gang van zaken ten zeerste en bieden u onze oprechte excuses aan’. Jagersma meldt ook nog dat ‘de gegevens niet zijn gedeeld met uw beheerder dan wel met derden’.

Sancties?

RTL(Z), dat hieraan gisteren een item wijdde, meldt dat volgens minister Blok de belastingdienst de zaak onderzoekt en zich buigt over eventuele sancties.

Ook ten onrechte een brief gekregen?

Heeft u ook ten onrechte een brief van de belastingdienst gekregen? Meld het dan bij het Meldpunt Huuralarm van de Woonbond.

geliberaliseerde huurprijs
inkomensafhankelijke huurverhoging
privacy

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen