Tienduizenden huurwoningen versneld van het gas

15 april 2020

De warmtevraag van zo’n vijftigduizend  huurwoningen wordt de komende paar jaar versneld verduurzaamd via warmtenetten, zonder dat de gemiddelde huurder meer gaat betalen dan voor de gasrekening. 

Dat hebben de vereniging van woningcorporaties Aedes, woningcorporaties en vijf warmtebedrijven afgesproken in een vandaag gepubliceerd akkoord. Het akkoord is een uitwerking van een afspraak uit het Klimaatakkoord. Het richt zich vooral op corporatiewoningen in stedelijk gebied, dichtbij bestaande warmtenetten. Het is daarom relatief eenvoudig en betaalbaar deze woningen aan te sluiten.

Vastrecht

De Woonbond is grotendeels positief over het akkoord. De Woonbond vind het belangrijk dat is afgesproken dat het vastrecht bij stadsverwarming niet hoger wordt dan bij gas. Ook is geregeld dat de afleverset in het huis (warmtewisselaar en meter) tot de gehuurde woning behoort. ‘Dan telt de waarde mee bij de huurtoeslag, wat bewoners zo een tientje per maand kan schelen,’ zegt Woonbonddirecteur Paulus Jansen hierover in het Algemeen Dagblad.

Lagere tarieven

De Woonbond is wel kritisch over het monopolie dat warmtebedrijven hebben. ‘Je kunt, anders dan bij gas, niet meer elk jaar van energiemaatschappij veranderen’, verklaart Jansen. Overstappers van energieleveranciers kunnen nu flinke besparingen op de energiekosten binnenhalen, dat kan niet meer bij een warmtenet. ‘Je bent gebonden aan één aanbieder. In onze ogen zouden de warmtetarieven daarom 10 procent lager moeten zijn dan die van gas. Landelijk kan dat niet worden vastgesteld, dus we adviseren onze leden om dat lokaal af te dwingen als er afspraken worden gemaakt met een warmtebedrijf.’
 

energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen