Tilburg sluit 600 adressen uit

1 december 2020

Tilburg sluit vanaf nu uitkeringsgerechtigden uit voor 600 adressen en voor nog eens 100 adressen mogen huurders niet voorkomen in politiedossiers. De gemeente hanteert hiervoor de omstreden Rotterdamwet.

Met de maatregel wil Tilburg diversiteit in de wijk bevorderen en voorkomen dat er te veel kwetsbare groepen in één wijk komen te wonen. Vraag is of dat doel wordt gehaald.

Geen bewijs 

Onderzoeker Cody Hochstenbach van de UvA onderzocht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken de effectiviteit van de Rotterdamwet. In een uitzending van Nieuwsuur beaamt Hochstenbach dat de Rotterdamwet de bevolkingssamenstelling van wijken verandert, maar hij betwijfelt in deze uitzending of de gemeente Tilburg met deze maatregel daadwerkelijk dat doel gaat behalen: ‘Er zijn meerdere onderzoeken hiernaar gedaan, maar er is geen enkel rapport dat aantoont dat leefbaarheid en veiligheid daadwerkelijk vooruit gaat’.

52.000 adressen

Tilburg is niet de enige gemeente naast Rotterdam die dit selectiebeleid hanteert voor haar wijken. Inmiddels hanteren 10 gemeenten de Rotterdamwet en volgens Nieuwsuur zijn er in Nederland 52.000 adressen waarop huurders op basis van de Rotterdamwet kunnen worden geweigerd.

Lees meer over de Rotterdamwet in Tilburg

woningtoewijzing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen