Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenMinister Blok moet opschieten met invoering van de huursombenadering. De Tweede Kamer wil dat de huursombenadering in 2016 van kracht wordt bij het vaststellen van de huurverhoging. Veel partijen willen voorkomen dat er nog een jaar van forse huurverhogingen aankomt.
Het wetsvoorstel voor het nieuwe huur(som)beleid ligt bij de Raad van State. Als die de wet heeft beoordeeld besluit de regering of het voorstel naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het lijkt erop dat de Tweede Kamer deze wet niet voor het nieuwe jaar zal behandelen. Omdat de Eerste Kamer de wet ook nog moet goedkeuren is het maar helemaal de vraag of de wet al is aangenomen als huurders en verhuurders in februari gaan onderhandelen over het huurbeleid van 2016.
De vertraging wordt veroorzaakt omdat het wetsvoorstel nogal gecompliceerd is. Dat ligt niet aan de huursombenadering, maar aan alle andere zaken die minister Blok in deze wet wil regelen. Zijn wetsvoorstel, de Wet Doorstroming Huurmarkt, verandert maar liefst 24 artikelen in zes verschillende wetten. Om de huursombenadering in te voeren zoals Woonbond en Aedes hebben ini hun Sociaal Huurakkoord in juni hebben afgesproken, hoeft maar één artikel in één wet te worden aangepast.
De Woonbond roept daarom de minister en de Tweede Kamer op om tempo te maken. De Wet Doorstroming Huurmarkt zorgt voor een hele reeks inhoudelijke discussies. Dat is nodig, maar niet voor de huursombenadering. Daarvoor is namelijk groot draagvlak onder huurders en verhuurders. De Woonbond ziet het liefst dat de wetswijziging voor de huursombenadering alvast wordt meegenomen in een reeks van kleine technische aanpassingen aan de Woningwet. Dan kunnen de Raad van State, de Regering, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer een goede inhoudelijke discussie voeren over de nieuwe wet, terwijl de huursombenadering al in 2016 kan worden ingevoerd. De huursombenadering zoals de Aedes en Woonbond die willen matigt de huurverhoging. Gemiddeld zal de huurverhoging van corporatiewoningen daardoor worden beperkt tot maximaal één procent boven inflatie. Dit is inclusief de huurverhoging na een huurderswisseling (mutatie).
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met uw verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel