Tweede Kamer wil geen aanpassing Donnerpunten

20 januari 2012

Een debat in de Tweede Kamer heeft niet geleid tot aanpassing van de 'Donnerpunten' die hogere maximumhuren opleveren in 140 Nederlandse gemeenten. Minister Spies gaat wel bekijken of de door haar voorganger geïntroduceerde maatregel ook zittende huurders treft.

Huurprijs berekenen

​SP-Kamerlid Sadet Karabulut had het debat over de Donnerpunten aangevraagd naar aanleiding van de rechtszaak die de Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hebben aangespannen.

Hogere maximumhuur

De ‘Donnerpunten’ zijn de extra punten die in het woningwaarderingstelsel (puntenstelsel) worden toegekend aan huurwoningen in 140 Nederlandse gemeenten. Door deze extra punten is de ´maximale huur´ fors hoger geworden, waardoor verhuurders een veel hogere huur kunnen vragen op het moment dat ze een woning opnieuw verhuren.

Wetswijziging nodig

De Donnerpunten worden deels berekend op basis van de WOZ-waarde van een woning. Daarmee introduceerde minister Donner, de voorganger van Spies, een nieuwe toepassing van de WOZ-waarde. Omdat hierover niet wordt gesproken in de wet WOZ, moet deze wet worden aangepast, stelt de Woonbond. “De minister heeft de extra punten doorgedrukt met een besluit,” zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping. “Was het een wetswijziging geweest dan hadden de Eerste en Tweede Kamer dit eerst moeten goedkeuren, en waren de voorstellen op voorhand veel beter onder de loep genomen. Dat is nu niet gebeurd.”

Huurder moet recht krijgen op bezwaar tegen WOZ-beschikking

Omdat de WOZ-waarde grote invloed kan hebben op de hoogte van de huur vindt de Woonbond dat huurders, net als huiseigenaren, het recht moeten hebben om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking van hun woning. Toen dit in de Tweede Kamer ter sprake kwam beweerde minister Spies dat huurders dat recht al hebben. Maar de minister vergist zich, sinds 2006 is het voor huurders niet meer mogelijk om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking van hun woning.

Ook gevolgen voor zittende huurders

De regering heeft steeds laten weten dat de Donnerpunten alleen gevolgen hebben voor nieuwe huurders. De Woonbond wijst erop dat ook bepaalde groepen zittende huurders nadeel hebben van de extra punten. Minister Spies heeft nu toegezegd nogmaals te bekijken of er echt geen gevallen zijn waarin zittende huurders worden getroffen.

puntenstelsel
Tweede Kamer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen