Tweede Kamer wil studenten ook beschermen tegen bemiddelingskosten

29 oktober 2015

De Tweede Kamer wil het vragen van bemiddelingskosten aan kamerzoekers, terwijl er feitelijk voor de verhuurder wordt gewerkt, verbieden. Bij zelfstandige woonruimte mogen er in dat geval al geen bemiddelingskosten aan de huurder worden doorberekend. Dit heet "het dienen van twee heren" en dat is verboden. Als het aan de Tweede Kamer ligt gaan kamerzoekers straks dezelfde bescherming krijgen. De Woonbond, die zich hier al tijden voor inzet, is blij met het wetsvoorstel.

woningbemiddeling

Het wetsvoorstel is als hamerstuk naar de kamer gestuurd en op donderdag 29 oktober zonder verdere stemming aangenomen. Het wetsvoorstel wordt vervolgens ter toetsing aan de Eerste Kamer gestuurd.
 
Dat er bij onzelfstandige woonruimte nog wel dubbele courtage gevraagd mag worden, komt nog uit de tijd dat er in studentensteden niet-commerciële bemiddelingsbureaus bestonden. Tegenwoordig bestaan die niet-commerciële bemiddelaars niet meer en vindt vraag en aanbod elkaar makkelijker via internet, alleen zitten er nu commerciële makelaars tussen die vaak hoge prijzen vragen. Terwijl deze bemiddelaars feitelijk werk doen in dienst van de verhuurder, leggen ze de rekening neer bij de huurder. Met deze voorgestelde wetswijziging is dat straks verleden tijd.

Hoge Raad

Het “dienen van twee heren”, mag straks dus ook niet meer bij kamerverhuur. Het is bij de vraag of een verhuurmakelaar voor de verhuurder werkt overigens niet van belang of de bemiddelaar ook betaald krijgt voor zijn diensten aan de verhuurder. Dat bevestigde de Hoge Raad half oktober in een uitspraak naar aanleiding van prejudiciële vragen. De zaak bij de Hoge Raad werd gevoerd met steun van het juridisch fonds van de Woonbond.

bemiddelingskosten
kamerhuur
Tweede Kamer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen