Tweederde sociale huurders bezorgd over huurverhoging

23 april 2014

Tweederde van de huurders in een sociale huurwoning maakt zich zorgen over de huurverhoging dit jaar. Bijna de helft (46 procent) van de sociale huurders geeft aan dat ze op dit moment moeilijk de maandelijkse huur kunnen voldoen. Dit blijkt een onderzoek onder bijna 7.000 huurders van het EenVandaag Opiniepanel.

Huurstijging

Veel deelnemers laten weten dat ze moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. ‘Alles is de afgelopen jaren veel duurder geworden en inkomsten zijn juist achteruit gegaan. Bezuinigen is het enige wat je kan doen. Minder verzekeringen, wat vaker een boterham eten, familiebezoek uitstellen.’

Passende woning vinden moeilijk

Opvallend is dat slechts 11 procent denkt dat inkomensafhankelijke huurverhogingen (‘gluurverhoghingen’) voor huurders die meer dan € 34.000,- verdienen het scheefwonen zal tegengaan, zoals minister Blok veronderstelt. Acht op de tien ‘scheefwoners’ vinden de gluurverhoging geen stimulans om een andere woning te zoeken. Van de deelnemers die op zoek zijn naar een huurwoning geeft 85 procent aan dat het moeilijk is om een passende woning vinden. Volgens 62 procent zijn de wachtlijsten te lang, 45 procent vindt de huren in de particuliere sector te hoog en 21 procent vindt het aanbod te klein.

Huren fors omhoog

Uit antwoorden op Kamervragen van Paulus Jansen (SP) blijkt dat huren bij woningcorporaties in 2013 fors duurder is geworden. Gemiddeld ging de huur (inclusief harmonisatie) met 4,9 procent omhoog, met als uitschieters de regio’s Leiden (5,9 procent), Utrecht (5,6 procent) en Amsterdam (5,5 procent). Het minst stegen de huren in Drenthe en Oost Groningen (3,9 procent).

Vooral bij nieuwe verhuringen

Vooral bij nieuwe verhuringen stijgt de huur vaak sterk. Uit een overzicht bij de antwoorden blijkt dat de huur van nieuw verhuurde woningen in de hoofdstad met gemiddeld 25 procent is gestegen, van € 447,- naar € 557,-. Uitschieter is het stadsdeel West waar de huren omhoog gingen van € 409,- naar € 552,-, een stijging met 35 procent.

armoede
betaalbaarheid
inkomensafhankelijke huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen