Uitwonende studenten zijn 41% inkomen kwijt aan huisvesting

18 oktober 2016

Huisvesting neemt een grote hap uit het budget van studenten. Van de € 1.160,- die een uitwonende student gemiddeld verdient, gaat 41% (€ 480,-) naar de huur en bijkomende woonlasten.

Huisgenoten in nieuwe woning

Dit blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2016 die onlangs werd gepresenteerd. De monitor is gemaakt door onderzoeksbureau ABF in opdracht van Kences (Kenniscentrum Studentenhuisvesting) en het ministerie van BZK.

Gemiddeld € 480,- woonlasten per maand

Gemiddeld betalen uitwonende  studenten € 480,- aan woonlasten. Studenten die een zelfstandige woning huren zijn het duurste uit: gemiddeld € 710,-. Dat slokt ruim de helft (53%) van hun inkomen op. Gemiddeld betalen studenten € 24,- per maand per vierkante meter woonruimte. Amsterdam is verreweg koploper met € 32,- per m2. Van alle uitwonende studenten krijgt een kwart huurtoeslag.

Meer thuiswoners door studievoorschot

Uit de monitor blijkt dat steeds meer studenten thuis blijven wonen. Inmiddels is dat opgelopen tot 42%. Van de eerstejaars bachelorstudenten woont maar liefst 87% nog bij hun ouders. Een paar jaar geleden was dat nog 73%. Dat heeft alles te maken met de invoering van het nieuwe leenstelsel. De basisbeurs is afgeschaft en er wordt nu gewerkt met leningen (studievoorschot genoemd).

Steeds meer buitenlandse studenten

Nederland telt in totaal 649.000 studenten, waarvan 39% aan een universiteit studeert en 61% aan een hogeschool. Bijna 10% komt uit het buitenland. De komende jaren groeit het aantal studenten nog licht: met 4%. De grootste stijging komt van het aantal internationale studenten dat de komende jaren met zo’n 19% toeneemt.

Feiten en cijfers
studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen