Vandaag Internationale Huurdersdag

1 oktober 2012

Vandaag 1 oktober is het Internationale Huurdersdag 2012 (International Tenants’ Day). In de verklaring ‘Dertien redenen waarom huren leuk is’ heeft de International Union of Tenants (IUT) aandacht gevraagd voor de voordelen van huren.

Groep mensen

Volgens de internationale huurdersbond, waarvan de Woonbond een prominent lid is, zijn er veel argumenten te geven waarom huren te verkiezen is boven kopen.

Bewuste keuze

De meeste huurders wonen in landen waar huren een bewuste keuze is en waar huurdersrechten worden gerespecteerd en wettelijk beschermd. In landen waar dit niet zo is kiest men vanzelfsprekend liever voor kopen. ‘Who wouldn’t’, aldus de IUT.

Meerderheid

Huurders vormen nog steeds de meerderheid in landen als Duitsland (57%) en Zwitserland (69%) en zelfs in de Verenigde Staten is eenderde huurder. De IUT-leuze ‘Tenants make cities’ is zeker geen understatement. In veel grote steden maken huurders de meerderheid uit, zoals in Berlijn (86%), Wenen (77%), Amsterdam (73%), New York (65%), Los Angeles (62%), Brussel (57%), Chicago (55%) en Parijs (53%).

13 redenen om te huren

In de verklaring Tenants make cities geeft de IUT 13 argumenten waarom huren zo slecht nog niet is. Bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van keuzevrijheid, gemak, flexibiliteit, mobiliteit, crisisbestendigheid, tegenwicht tegen koopwoningenzeepbel, bevordering van integratie en sociale cohesie, noodopvang, adequate woonvorm voor jongeren, ouderen en middeninkomens zoals onderwijzer, politieagenten en verpleegkundigen. Ook de openbare financiën varen er wel bij, omdat kopers de staat veel meer kosten. Last but not least is huren goed voor ontwikkelingslanden. Het geeft huishoudens de vrijheid hun huishoudboekje op een goede manier te beheren. ​

IUT
woningmarkt

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen