Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenRuim 1 op de 3 sociale huurders (37 procent) leeft in energiearmoede door hoge rekeningen voor gas en elektriciteit. Meer dan 10 procent van hun besteedbaar inkomen gaat op aan energielasten. Dat blijkt uit onderzoek van woningcorporatie Ymere onder ruim 64.000 huurders in Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Weesp en Almere.
Bij energiearmoede speelt niet alleen mee hoe goed een woning is geïsoleerd. De combinatie van een laag inkomen, aantal bewoners en grootte van de woning spelen ook een belangrijke rol, volgens Ymere.
"Het verminderen van het energieverbruik is de beste manier om de energierekening omlaag te krijgen," zegt Remco Pols van Ymere. "En dat gaat natuurlijk makkelijker in een goed geïsoleerde woning. Het grootste deel van onze huurwoningen is al 'groen', we werken hard aan de rest. We kijken op dit moment hoe we de woningen met E-, F- of G-label sneller kunnen verduurzamen. Ook zetten we energiecoaches in om huurders te helpen energie te besparen."
Ymere en de huurdersorganisatie SHY willen dat alle sociale huurders met huurtoeslag een extra dertiende maand huurtoeslag krijgen om de stijging van energielasten te compenseren. Er zijn veel sociale huurders die wél leven in energiearmoede, maar niet in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag van €800 vanuit de Rijksoverheid, omdat hun inkomen nét te hoog is. De Woonbond steunt de roep om huurders te helpen met een hogere huurtoeslag en vindt de uitkering van een dertiende maand op de korte termijn een mooie optie.
De Woonbond pleit ook al langer voor een hogere huurtoeslag, maar dan structureel. Bijvoorbeeld door de eigen bijdrage (het deel van de huur dat huurtoeslagontvangers volledig zelf betalen) te verlagen. Aangezien een grote groep huurders structureel last heeft van hoge woonlasten, zou een structurele verhoging van de huurtoeslag op zijn plaats zijn.
Uit het Meldpunt Energiealarm van de Woonbond blijkt ook dat huurders een fors deel van hun inkomen kwijt zijn aan de huur plus energielasten. Voor huurtoeslagontvangers is dit, na verrekenen van de huurtoeslag, zelfs nog 41 procent.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel