Veelplegers bij te hoge huurprijs aanpakken

18 mei 2017

De stichting Huurteams in Nijmegen moet vaak voor dezelfde kamer naar de huurcommissie in verband met een te hoge huurprijs, laten ze weten aan dagblad De Gelderlander.

Jonge man maakt berekening

Een kamerhuurder die een te hoge huurprijs betaalt, kan huurverlaging afdwingen via de huurcommissie. Vaak verhogen verhuurders de huur weer als er een nieuwe huurder in de kamer trekt.  Deze huurder moet dan opnieuw naar de huurcommissie om de huur te verlagen.

Vier keer voor dezelfde kamer naar de huurcommissie

,,Wij hebben daar geregeld mee te maken. Voor één kamer hebben we al viermaal een prijsverlaging weten af te dwingen. Dat vergt veel tijd en inzet en lef van de huurder," zegt Irene van Setten, directeur van de Huurteams in de krant. Kamerverhuurders gokken erop dat niet alle huurders even goed weten wat hun rechten zijn. Er is een puntensysteem waarmee de maximaal toegestane huurprijs van een  kamer wordt berekend. Veel studenten weten dit niet en zullen dus niet naar de huurcommissie stappen. Van Setten pleit voor het invoeren van de regel dat een verhuurder zich moeten houden aan de uitspraak van de huurcommissie, ook bij het opnieuw verhuren van een kamer. 

Hogere leges voor veelplegers

In een wetsvoorstel vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken voor aanpassingen van de huurcommissie staat overigens al een stap richting het harder aanpakken van verhuurders die vaak  te veel huur vragen. Verhuurders die binnen één kalenderjaar meer dan twee keer in het ongelijk worden gesteld moeten hogere leges betalen bij de huurcommissie. Dat kan oplopen tot € 1.400,-. Dit geldt bij huurprijsgeschillen die binnen de eerste zes maanden van de huurovereenkomst worden ingediend. De Woonbond zou het logisch vinden dit principe ook bij latere huurprijsgeschillen te laten gelden.

Controversieel verklaard

Het wetsvoorstel over de huurcommissie is controversieel verklaard. Dat betekent dat hier pas wanneer er een nieuw kabinet is over wordt besloten. De Woonbond heeft stevige kritiek geuit op de voorgestelde modernisering, omdat het de bedoeling is dat verhuurders de kosten voor de huurcommissie gaan dragen. De onafhankelijke positie van de huurcommissie komt hiermee in het geding.    

huurcommissie
kamerhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen