Verbod op loden leidingen op komst

16 februari 2022

De minister van Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, werkt aan een verbod op loden drinkwaterleidingen in de huursector. Dat heeft hij op 4 februari aan de Tweede Kamer laten weten. Hiermee voert de overheid de druk op verhuurders om loden leidingen te vervangen op.

handen van kind houden glas onder de kraan
Het drinken van water dat door een loden leiding stroomt is erg ongezond, vooral voor kleine kinderen.

De afgelopen jaren hebben wetenschappers ontdekt dat het binnen krijgen van lood niet alleen voor kinderen en (ongeboren) baby’s, maar ook voor volwassenen schadelijk is. En dat lood schadelijker is dan vroeger werd gedacht. Daarom adviseerde de Gezondheidsraad in 2019 dat er met spoed loden drinkwaterleidingen vervangen moeten worden. Loden leidingen kunnen nog voorkomen in gebouwen van voor 1960.

Aanpak in de huursector

In de huursector zijn Aedes (de koepel van woningcorporaties), IVBN (de vereniging van institutionele beleggers) en Vastgoed Belang (de vereniging van particuliere verhuurders) actief aan de slag gegaan om de verhuurders te stimuleren op zoek te gaan naar loden leidingen en deze te vervangen. Ook hebben een aantal gemeenten alle eigenaren van panden van voor 1960 geïnformeerd.

Loden leidingen is een gebrek

Loden drinkwaterleidingen in huizen zijn formeel een gebrek aan de woning. Daarom kan de Huurcommissie een huurverlaging instellen als een verhuurder de loden leidingen in een huurwoning niet vervangt. In de afgelopen jaren heeft de Huurcommissie forse huurverlagingen (tot 40%) aan verhuurders opgelegd die weigerden de leidingen te vervangen. Bovendien heeft de Huurcommissie haar beleid gewijzigd: een huurder hoeft niet meer aan te tonen dat er lood in het kraanwater zit als er loden leidingen zichtbaar zijn.

Gevolgen van het verbod

Ondanks alle inspanningen zijn er nog steeds verhuurders die geen onderzoek doen of er loden leidingen aanwezig zijn en ook hun huurders niet informeren. Daarom heeft de minister nu besloten over te gaan tot een verbod voor de huursector. Door dit verbod hebben gemeenten de mogelijkheid om weigerende verhuurders aan te pakken. Bovendien krijgen huurders de mogelijkheid om ook bij de gemeente aan te kloppen als hun verhuurder niets doet aan loden leidingen of aan te veel lood in het kraanwater. Nu kan je als huurder alleen terecht bij de Huurcommissie of de rechter.

Verdere informatie

Het verbod op loden leidingen wordt opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Zodra het besluit is aangepast, zal de Woonbond hierover berichten. Meer informatie kun je vinden op de webpagina Lood in drinkwater.

binnenmilieu
gebreken

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen