Verborgen bemiddelingskosten bij huurmakelaars

15 augustus 2017

Huurmakelaars omzeilen de term bemiddelingskosten om zo alsnog een rekening bij woningzoekenden neer te leggen terwijl dat niet mag. Dat blijkt uit een rondgang van BNR Nieuwsradio.

Bemiddelingskosten

In oktober 2015 bleek uit een uitspraak van de Hoge Raad dat huurmakelaars geen bemiddelingskosten mogen rekenen aan de huurder, wanneer er feitelijk (ook) voor de verhuurder wordt gewerkt. Dat is het geval wanneer er namens de verhuurder woonruimte wordt aangeboden. Het is daarbij niet van belang of de verhuurder hier ook voor betaalt.

Verkapte bemiddelingskosten

Uit de rondgang van BNR blijkt dat verhuurmakelaars nu vaak bemiddelingskosten vragen onder een andere naam. Bijvoorbeeld contractkosten, administratiekosten of éénmalige kosten huurder. De Woonbond herkent deze praktijk. Woordvoerder Marcel Trip: ‘Het maakt niet uit hoe huurmakelaars het noemen, als woningzoekenden moeten betalen om een aangeboden woning via de huurmakelaar te huren, gaat het gewoon om bemiddelingskosten.’

Vorder bemiddelingskosten terug

De Woonbond heeft een online check bemiddelingskosten waarmee huurders kunnen zien of ze kans maken onrechtmatige bemiddelingskosten terug te vorderen.  

bemiddelingskosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen