Verhuurders in het nauw door lood

7 juni 2021

Huurders in de vrije sector hebben sinds kort een sterk drukmiddel om te zorgen dat hun verhuurder loden waterleidingen snel vervangt. Op 19 mei gaf de rechter een groep huurders van het Hilwiscomplex in Amsterdam opnieuw gelijk in hun zaak over lood in het drinkwater. In deze groep kreeg ook een huurder met een geliberaliseerd huurcontract een flinke huurkorting.

Loodgieter legt waterleidingen aan in huis
Loodgieter legt waterleidingen aan in huis

VvE is geen excuus

Eerder dit jaar kregen twee huurders in het complex al zestig procent huurkorting van de rechter, omdat er te veel lood in het drinkwater zat. Zij eisten ook dat de verhuurder het hele gebouw zou inspecteren op loden waterleidingen en deze zou vervangen. De rechter accepteerde deze eis niet, omdat de verhuurder vervanging van de loden leidingen alleen samen met de woningeigenaren in het complex, mag doen. 

De huurders gingen daarom opnieuw naar de rechter. Op 19 mei heeft de rechter de (inmiddels zeven) huurders toch gelijk gegeven. Met deze uitspraak kan een verhuurder zich niet meer verschuilen achter een Vereniging van Eigenaren (VvE).

Loden leidingen aantonen

De huurders van het Hilwiscomplex toonden te veel lood in het drinkwater aan door hun water te laten onderzoeken in een laboratorium. Deze tests kosten tussen de €50 en €150. Maar vanaf nu zal de Huurcommissie ook zaken aannemen waarbij de huurder alleen nog maar hoeft aan te tonen dat een deel van de drinkwaterleidingen uit lood bestaat. Dit is heel eenvoudig zelf te onderzoeken. Als er loden leidingen zijn, gaat de Huurcommissie ervan uit dat er sowieso te veel lood in het drinkwater zit. De verhuurder kan nog wel proberen aan te tonen dat dat niet zo is.

Verplicht loden leidingen melden

Bovendien heeft de Tweede Kamer op 25 mei aan de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd om verhuurders aan te sporen om zelf in nieuwe huurcontracten op te nemen als er loden leiding zijn. Als verhuurders dat niet standaard doen voor het einde van 2021, dan wil de Tweede Kamer dat de minister verhuurders verplicht om loden leidingen te melden bij nieuwe huurders, als ze weten dat er loden leidingen zijn. De Tweede Kamer deed dit verzoek aan de minister na een motie van Faissal Boulakjar (D66) en Pieter Grinwis (ChristenUnie).

binnenmilieu

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen