Verhuurders vragen onterecht huurverhoging

11 juni 2021

Commerciële verhuurders van sociale huurwoningen vragen onterecht huurverhogingen. De Woonbond krijgt hier meerdere meldingen over.

Vrouw kijkt verbaasd bij lezen brief

Bij de Huurderslijn klopten tientallen huurders aan om te vertellen dat ze een huurverhogingsvoorstel kregen, terwijl hun huur dit jaar bevroren had moeten worden. 

Huurbevriezing voor gereguleerde contracten

Commerciële verhuurders mogen dit jaar, net als sociale verhuurders, géén huurverhoging vragen aan huurders van een sociale huurwoning. Met ‘sociale huurwoning’ worden alle woningen bedoeld met een gereguleerd contract.

Wanneer heb je een gereguleerd contract?

Dat heb je als:

  • Je een huurcontract van vóór juli 1994 hebt. Alle huurwoningen waren toen gereguleerd.
  • De aanvangshuur van je woning lager was dan de liberalisatiegrens die er op dat moment was.

Vastgoedbeleggers en kleine particuliere huisbazen proberen nogal eens om toch huurverhoging los te peuteren bij huurders die een hoge, maar gereguleerde huurprijs betalen. Ze stellen dan een huurverhoging voor die voor geliberaliseerde contracten wél zou mogen (2.4%), maar voor gereguleerde contracten niet.

Controleer je huurverhoging

Met deze check van de Woonbond controleer je of jouw verhuurder dit jaar huurverhoging mag vragen. Wat je moet doen als je een huurverhoging krijgt terwijl je een gereguleerd contract hebt. Of wat je moet doen als je in de vrije sector huurt, maar een huurverhoging krijgt die te hoog is. De check vertelt precies waar je op moet letten en wijst je naar de juiste bezwaarbrief.

Huurdersvereniging trekt aan de bel

Soms weten verhuurders zelf niet of de woningen die zij verhuren in de sociale of in de vrije sector vallen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij een verhuurder in Rijswijk.  De woningen zijn daar een paar jaar geleden verkocht aan een nieuwe verhuurder, en die wist niet dat er ook huurders in het complex wonen die een contract van vóór 1994 hebben. De alerte Huurdersvereniging flats Thomas Jeffersonlaan Rijswijk ZH wist dat wel. Zij trok aan de bel, wees de verhuurder op de wettelijke plicht de huren van gereguleerde huurders te bevriezen en is de huurders actief gaan informeren.

jaarlijkse huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen