Vestia verkoopt woningen aan Duitse belegger

25 juli 2014

Vestia verkoopt 5500 woningen aan Patriza, een Duitse belegger. Door de verkoop van woningen wil Vestia geld vrijmaken om schulden af te lossen. De corporatie raakte in 2012 financieel in de problemen na speculatie met derivaten waarbij 2 miljard euro is verdampt.

Woningcorporatie Vestia
Hoofdkantoor van woningcorporatie Vestia

De woningen worden voor 557 miljoen euro verkocht. Het is voor het eerst dat er in Nederland een woningportefeuille van dit formaat wordt verkocht. De deal met Patrizia moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders en minister Blok.

De gevolgen van de verkoop voor huurders zijn nog onduidelijk. Ervaringen in bijvoorbeeld Duitsland met verkoop van huurwoningen aan beleggers zijn overwegend negatief. Het leidt vaak tot minder service, minder onderhoud en minder contact met de verhuurder. De kans is ook groot dat een commerciële partij de maximaal toegestane huur wil gaan vragen voor de woningen. Patrizia kreeg in Duitsland ook al kritiek van de Duitse Woonbond (Der Deutsche Mieterbund) voor het opkopen van 21.000 huurwoningen. Vestia wil het aantal woningen dat de corporatie in bezit heeft tot 2020 met een derde terugdringen. De corporatie werkt landelijk, maar wil zich in de toekomst vooral richten op de regio’s Rotterdam en Den Haag.

Advies huurdersorganisaties

De Landelijke Huurdersraad van Vestia (LHV) heeft laten weten nog te wachten op informatie van Vestia om de verkoop goed te kunnen beoordelen. Zodra alle benodigde informatie bekend is zal de LHV een oordeel vormen over wat de verkoop betekent voor de huurders. Samen met lokale huurdersorganisaties zal vervolgens een advies aan Vestia worden uitgebracht.

Wonen in zelfbeheer

De Woonbond is tegen grootschalige verkoop aan beleggers en vindt dat huurders in de gelegenheid moeten worden gesteld om de woningen zelf te verwerven door complexen aan te kopen in coöperatief verband. De bond is onlangs gestart met een pilot om deze wooncoöperaties te stimuleren. Door het mogelijk te maken om collectief woningen te beheren kunnen huurders de zeggenschap in eigen hand nemen. Bijkomend voordeel is dat door besparingen in beheer en onderhoud de woonlasten omlaag gaan. Wonen in zelfbeheer is voor veel bewoners een aantrekkelijk alternatief.

misstanden corporatiesector
verkoop huurwoningen
zelfbeheer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen