Vijf-jarencontract geen oplossing voor schaarste

26 september 2013

Woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam wil de doorstroming op de woningmarkt op gang brengen door een vijf-jarencontract in te voeren. Huurdersvereniging Huurgenoot is het daar niet mee eens. De huurdersvereniging vindt dat Stadgenoot met het afpakken van huurrechten het woningprobleem niet oplost.

verhuizen

'Woningcorporaties zijn opgericht om hun huurders juist op een krappe markt zekerheid te bieden', schrijft Huurgenoot in een persbericht van 17 september. De huurdersvereniging wil met Stadgenoot in overleg over de mogelijkheden om de doorstroming te bevorderen.

Vijf-jarencontract

In de zomervakantie lanceerde woningcorporatie Stadgenoot het idee om de doorstroming op de woningmarkt weer op gang te brengen door voor de jonge stedeling een vijf-jarencontract in te voeren. Omdat deze huurders na vijf jaar weer moeten verhuizen, zou er meer 'dynamiek' op de woningmarkt ontstaan. Huurgenoot, de huurdersorganisatie van huurders van Stadgenoot, wijst in een persbericht op de problemen van het voorstel.

Afschaffen huurbescherming

Met het afschaffen van de huurbescherming worden de problemen op de huurmarkt eerder groter dan kleiner, stelt Huurgenoot. Corporaties zijn niet de enige aanbieders van huurwoningen. Met particuliere verhuurders is het vaak nog moeilijker om goede afspraken te maken. Om dan de huurbescherming af te schaffen, is geen slim idee. Ongeveer een kwart van de huurwoningen in Amsterdam is in handen van particuliere verhuurders.

Te weinig reguliere woningen blijven over

Huurgenoot heeft er ook problemen mee dat met de invoering van de 5-jarencontracten het aanbod voor de reguliere sociale verhuur opnieuw verkleind wordt. Van de 30.000 woningen die Stadgenoot in bezit heeft, zijn er al 16.000 bestemd voor de verkoop, zijn er 277 aangewezen voor de 'pilot flexibel huren' en zijn er 1000 gereserveerd voor het onlangs ingevoerde 'jongerencontract', eveneens een tijdelijke contractvorm.

Wat na afloop van het vijfjarencontact?

Verder vreest Huurgenoot dat er straks geen passende woonruimte beschikbaar is voor de huurders van wie het vijfjarencontract afloopt. Tot slot is het maar zeer de vraag of tijdelijke contracten de doorstroming op gang helpen. Uit gegevens van Woningnet regio Amsterdam zou blijken dat ondanks de toename van tijdelijke contracten voor studenten en jongeren, de doorstroming nog helemaal niet is toegenomen.

Ombouwen kantoren productiever dan slopen van huurrecht

Huurgenoot wil samen met Stadgenoot kijken of er andere oplossingen zijn om de doorstroming te verbeteren. De huurdersvereniging ziet de oplossing bijvoorbeeld in het ombouwen van kantoren. 'We willen dat Stadgenoot samen met starters de kansen daarvoor verkent en daarbij samenwerkt met de gemeente. Dat lijkt ons een stuk productiever dan het slopen van het huurrecht', aldus Chris Vonk, bestuurslid van Huurgenoot.

huurcontract
huurdersorganisatie
tijdelijke verhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen