Vrijesectorhuur harder gestegen dan prijs koopwoning

24 augustus 2016

De huurprijzen in de vrije sector (van woningen van particuliere en commerciële verhuurders) zijn de afgelopen vier jaar harder gestegen dan de gemiddelde koopprijzen. De vrijesector huur van 2005 tot 2015 bedroeg gemiddeld € 1244,-. Amsterdam is uitschieter met een 70% hogere huur van het landelijk gemiddelde.

Handen met eurohuisje

Dit blijkt uit onderzoek van Ortec Finance en NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). ‘De bovenmatige prijsstijging is slecht nieuws voor consumenten die, om uiteenlopende redenen, zijn aangewezen op de vrije huurmarkt’, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Zuid-Holland duurst, Friesland goedkoopst

Zuid- en Noord-Holland zijn de duurste provincies om te huren in de vrije sector. Het duurst was de afgelopen tien jaar Zuid-Holland met een gemiddelde huur van € 1.429,-. Het goedkoopst was Friesland met € 798,-. Omgerekend naar vierkante meters was Noord-Holland koploper met € 13,36 per m2 en Friesland hekkensluiter met € 7,04. Het Nederlands gemiddelde bedroeg € 11,45 per m2.

Appartementen relatief duurst

Eengezinswoningen zijn relatief goedkoper dan appartementen. Een 10% grotere woning heeft een 7% hogere huur. Een goed onderhouden huis heeft een kwart hogere huur dan een slecht onderhouden woning.

36% gestoffeerd of gemeubileerd

Van de vrijesectorwoningen wordt 64% ongestoffeerd verhuurd. Dat ligt in de sociale sector met 87% aanzienlijk  hoger. Voor een volledig gestoffeerde woning ligt de huur ruim 11% boven het gemiddelde. Van de vrijesectorwoningen wordt bijna eenvijfde (19%) geheel gemeubileerd verhuurd.

Onderhandelen helpt

Huurders onderhandelen in 28% van de transacties. Dat kan lonen. Als er onderhandeld is ligt de afgesproken huur gemiddeld bijna 5% onder de gevraagde huur.

commerciële verhuur
Feiten en cijfers

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen