Vrijesectorhuurders opgelet

11 mei 2021

In 2021 krijgen huurders van sociale huurwoningen 0% huurverhoging. Sommige sociale huurders hebben zelfs recht op huurverlaging. En sinds 1 mei worden huurverhogingen in de vrije sector voor het eerst aan een maximum gebonden (2,4%). In Huurprijs en puntentelling 2021/2022 lees je alles over deze nieuwe regels.

Woonbondpublicatie Huurprijs en puntentelling 2021/2022
Woonbondpublicatie Huurprijs en puntentelling 2021/2022

Met dit boekje in de hand kun je zelf controleren of je huurprijs, een huurprijswijziging en het puntentotaal van je woning wel kloppen. En welke acties je kunt ondernemen als dat niet zo is. Dit boekje is bedoeld voor sociale huurders én nadrukkelijk ook voor vrijesectorhuurders. Juist voor hen verandert er de komende drie jaar veel op het gebied van de (jaarlijkse) huurverhoging en wat daarin door nieuwe wetgeving is toegestaan.

Wet maximering van kracht

Per 1 mei is namelijk de ‘Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten’ van kracht. Met die wet worden huurverhogingen in de vrije sector voor het eerst in 27 jaar aan een maximum gebonden.

Huurprijsliberalisatie in 1994 van kracht

De huurprijsliberalisatie van duurdere huurwoningen werd namelijk in 1994 van kracht: de overheid stelde vanaf toen geen regels meer aan de huurprijzen en huurverhogingen in die (‘geliberaliseerde’) vrije sector van relatief dure huurwoningen.

Door wetsvoorstel Nijboer maximale huurverhoging van 2,4%

De Wet maximering is er gekomen door een wetsvoorstel van Tweede kamerlid Nijboer (PvdA). Huurverhogingen bij geliberaliseerde huurovereenkomsten mogen vanaf 1 mei niet meer zijn dan inflatie + 1 % (dit jaar is dat 2,4%). Deze beperking van huurverhogingen in de vrije sector geldt voor de komende drie jaar.

Wat staat er in je huurovereenkomst?

Hoe dat in de praktijk uitpakt voor vrije sectorhuurders, hangt nog steeds af van wat er precies in je huurovereenkomst staat. Staat er in je huurovereenkomst dat de huur jaarlijks met niet meer dan inflatie, of bijvoorbeeld 2%, mag stijgen? Dan geldt wat er in je huurovereenkomst staat en niet de 2,4%.

Nieuwe huurovereenkomst

Staat er in je huurovereenkomst niets over een huurverhoging? Dan zal je verhuurder je een aangepast huurcontract moeten aanbieden, mocht hij toch je huur willen verhogen. Uiteraard moet die nieuwe huurovereenkomst dan wel in lijn zijn met de nieuwe wetgeving .

Veranderingen voor sociale huurders

Ook voor sociale huurders zitten er addertjes onder het gras. Standaard krijgen alle sociale huurders dit jaar geen huurverhoging. Maar huurverhogingen vanwege renovatie of woningverbetering mogen wel doorgaan.

Huurverlaging moet je soms zelf aanvragen

Helaas hebben alleen sociale huurders van woningcorporaties recht op de eenmalige huurverlaging die in 2021 van kracht is. Maar alleen als hun inkomen al in 2019 onder een bepaalde norm lag, krijgen zij die huurverlaging automatisch. Is je inkomen na 2019 achteruit gegaan, dan moet je die huurverlaging zelf aanvragen. Dat kan tot eind december dit jaar.

Laat je goed informeren

Kortom, of je nu sociale huurder of vrijesectorhuurder bent, het is juist dit jaar van belang dat je je goed laat informeren. In Huurprijs en puntentelling 2021/2022 hebben we alles overzichtelijk voor je op een rij gezet. Het boekje is nu te bestellen in de webwinkel.


Bestellen

Lid van de Woonbond? Log in vóórdat je online gaat betalen.  Als je bent ingelogd met je ledenaccount betaal je de ledenprijs. 

geliberaliseerde huurprijs
jaarlijkse huurverhoging
puntenstelsel

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen