Weer minder verhuisde jongeren

6 januari 2017

Van juli tot en met oktober 2016 verhuisden 46.000 jongeren (17- tot 22-jarigen) naar een andere gemeente in Nederland. Dat is 4 procent minder dan in dezelfde periode van 2015.

studente tijdens verhuizing

Vorig jaar verhuisden er ook al minder jongeren dan het voorgaande jaar, de daling was toen maar liefst 14 procent. In andere leeftijdsgroepen steeg het aantal verhuizingen in deze periode juist. Dat meldt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minder jongeren naar universiteitssteden

In de meeste universiteitssteden vestigden zich in de periode juli tot en met oktober 2016 minder nieuwe jongeren uit de rest van Nederland dan in dezelfde periode van 2015. Naar Utrecht verhuisden ruim 700 jongeren minder dan het jaar ervoor, ten opzichte van 2015 bijna een kwart minder. Naar Eindhoven en Leiden verhuisden weer iets meer nieuwe jonge inwoners dan in 2015. In dat jaar daalde het aantal verhuizingen van jongeren nog in alle studentensteden. In het studiejaar 2014/'15 is het nieuwe studiefinancieringsstelsel  voor nieuwe studenten ingevoerd, waarbij de basisbeurs als gift is vervangen door een lening.

LSVb: gevaar voor toegankelijkheid onderwijs

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) roept onderwijsminister Bussemaker op om meer aandacht aan huisvesting te besteden, om zo de toegankelijkheid van het onderwijs niet te doen verslechteren. De LSVb gaat ervan uit dat het hier vooral gaat om studenten wiens ouders lagere inkomens hebben. Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb: “Dit vormt een groot gevaar voor de onderwijstoegankelijkheid. Rijke studenten kiezen de studie van hun eerste keuze in de stad die ze willen, terwijl armere studenten dichtbij huis blijven.”

studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen