Werkende jongeren eisen Halve Huren of Hele Lonen

8 juni 2015

Werkende jongeren van FNV Young & United hebben vandaag bij Vestia in Rotterdam aandacht gevraagd voor het lage aanbod van betaalbare huurwoningen. Jongeren verdienen tot hun 23e jaar slechts de helft van het minimumloon: zo'n € 685,-. Terwijl de gemiddelde huur van nieuw aangeboden sociale huurwoning en is opgelopen tot € 605,-.

Video door Young&United

Young & United, de jongerencampagne van de FNV voor een volwassen loon vanaf 18 jaar, stelt dat onderbetaling van jong volwassenen (jeugdloon) en het gekelderde aanbod betaalbare huurwoningen ertoe leiden dat jongeren geen zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Daarom eisen zij 'Halve Huren of Hele Lonen; Young & United wil betaalbaar wonen!'

Jongeren verdienen tot hun 23e jaar slechts de helft van het minimumloon. Dat is gemiddeld € 4,96 per uur en € 683,30 per maand voor een 40-urige werkweek. De kale huurprijs van sociale huurwoningen die worden aangeboden door woningcorporaties is in drie jaar tijd met 12 procent gestegen. De gemiddelde huur steeg van € 503,- naar € 563,-. De huur van het totale aanbod (dus inclusief de woningen die corporaties aanbieden in de vrije sector, boven de € 710,-) ligt nu gemiddeld op € 605,55.

Nieuwe huurders de sigaar

Corporaties verhogen de huren fors zodra een woning vrijkomt. De nieuwe huurder moet dan veel meer betalen dan zijn voorganger. Dat maakt het voor starters en dus jongeren bijna onmogelijk een betaalbare huurwoning te vinden. Ook zijn woningcorporaties hun betaalbare huurwoningen massaal aan het verkopen.

Jongeren huurtoeslag

Jongeren tot 23 jaar hebben recht op huurtoeslag als ze een woning huren tot € 403,- per maand, maar het aanbod van zulke woningen is de afgelopen jaren drastisch gekelderd. Zo komen in de regio Rijnmond jaarlijks slechts 1.000 woningen vrij waarvan de huur onder de € 403,- per maand ligt, terwijl er bijna 90.000 jongeren tussen 18 en 23 jaar wonen.

Gouden Garagedeur

Woningcorporatie Vestia is van plan haar aanbod goedkope en betaalbare woningen nog verder af te bouwen, dan het de afgelopen jaren al heeft gedaan. Vestia kreeg daarom vandaag van de Young & United jongeren de 'Gouden Garagedeur'. Want van het jeugdloon kan je net een garagebox huren, stelt Young & United.

Keuringsdienst van Lonen

Om te laten zien hoe beroerd het gesteld is met de positie van jongeren op de woningmarkt heeft Young & United een praktijkonderzoek gedaan. Tijdens een belrondje vroegen jongeren aan hypotheekadviseurs hoeveel ze met hun jeugdloon kunnen lenen. Uit de meeste hypotheektesten kwam een bedrag van ongeveer 30 duizend euro, net genoeg voor... inderdaad, een garagebox.

betaalbaarheid
jongeren

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen