Wethouder Ivens wil sociale huurgrens in Amsterdam verhogen

5 november 2014

Als het aan de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) ligt, gaat de sociale huurgrens (liberalisatiegrens) in de hoofdstad omhoog van 700 naar 950 euro. Dat voorkomt dat voor woningen die nu boven de liberalisatiegrens vallen direct 1.000 euro wordt gevraagd.

Amsterdamse huizen

Dat zei hij op 31 oktober in Park Politiek, een programma van de Amsterdamse omroep AT5 en Het Parool. De wethouder ziet in het rapport van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties aanknopingspunten om de sociale huurgrens te verhogen. Hierdoor wordt het aantal woningen dat onder de huurbescherming valt aanzienlijk uitgebreid.

Hoopvol

'Ik ben hoopvol omdat er in de parlementaire enquête staat dat je niet elke regio precies gelijk moet behandelen. Ik zie graag dat daarnaar gehandeld gaat worden. Dat lijkt mij verstandig’, aldus de nieuwe wethouder Wonen. Coalitiegenoot VVD ziet echter niets in het plan.

Meer bescherming

Door de enorme schaarste aan huurwoningen in Amsterdam, zijn er weinig huizen te huur tussen 700 en 1.000 euro. Daar wil Ivens nu verandering in brengen. 'Ik wil een groter deel van de huurmarkt gaan beschermen. Dus niet meer de markthuur op deze woningen loslaten. Ik heb Den Haag daar wel voor nodig.'

Vrijstelling verhuurdersheffing

Ivens toonde zich verheugd over het voorstel van regeringspartijen PvdA en VVD om corporaties die investeren in nieuwbouw (deels) vrij te stellen van de verhuurdersheffing. Door de deze belasting, die voor corporaties oploopt tot 1,5 miljard in 2017, zeggen corporaties te weinig geld te hebben om te kunnen bouwen.

betaalbaarheid
geliberaliseerde huurprijs

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen