Wetsvoorstellen voor lagere huurprijzen vrije sector

26 juni 2020

Zowel GroenLinks als de PvdA dienden wetsvoorstellen in om de enorm hoge huurprijzen in  de vrije sector aan te pakken.

De voorstellen gaan over de jaarlijkse huurverhoging en de maximaal toegestane huurprijs volgens het woningwaarderingsstelsel.

Jaarlijkse huurverhoging

Het PvdA-voorstel wil de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector aan banden leggen. Eerder liet minister Ollongren weten wel wat te zien in een beperking van maximaal inflatie plus 2,5%, maar die grens is te hoog. Bovendien wil Ollongren die grens slechts 3 jaar hanteren. In het PvdA-voorstel ligt het maximum op inflatie plus 1%, en is dit een blijvende maatregel.

Huurprijsbescherming

Het GroenLinks-voorstel wil de huurprijsbescherming doortrekken. Nu is het zo dat het puntenstelsel (woningwaarderingsstelsel) waarmee de maximale huurprijs van een huurwoning wordt berekend, niet meer werkt zo gauw een woning boven de €737,- kan worden aangeboden.  Een woning die volgens het puntenstelsel een maximale huurprijs van €750,- heeft, kan dan dus ook voor €1200,- worden verhuurd. GroenLinks stelt in de initiatiefwet voor om de bescherming van het woningwaarderingsstelsel door te laten lopen zodat meer woningen onder de huurprijsbescherming vallen.

betaalbaarheid
Tweede Kamer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen