Wijzigingen puntenstelsel slecht voor huurders

23 juni 2016

De Woonbond is tegen de wijzigingen in het woningwaarderingsstelsel die minister Blok snel wil doorvoeren. Het gaat om extra punten voor kleine nieuwbouwwoningen in Amsterdam en Utrecht en omgeving, en om extra punten bij renovaties.

Bouw huis in wording

Na een wijziging van het woningwaarderingsstelsel (WWS) in 2015 wil minister Blok het WWS nu opnieuw op een aantal punten veranderen. De wijzigingen in het Besluit huurprijzen woonruimte die hiervoor nodig zijn heeft hij onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd.

Blokhokken

Ten eerste wordt het WWS opgerekt voor kleine nieuwbouwwoningen (tot 40 m2) in Amsterdam en Utrecht. Zij krijgen extra punten. Uit het voorstel blijkt dat de maatregel voor ‘Blokhokken’ ook van kracht is in 38 gemeenten rondom beide steden. Als tweede wil de minister huurwoningen in de eerste vijf jaar na een renovatie per € 1.000,- investering 0,2 WWS-punten extra toekennen.

Absurd hoge huren

De Woonbond vindt beide aanpassingen schadelijk voor huurders. De bedoeling van het WWS is het voorkomen van schaarstehuren en dit principe zet Blok nu in Amsterdam en Utrecht, schaarstegebieden bij uitstek, overboord. Beleggers kunnen zo absurd hoge huren vragen voor minuscule studio’s met een bescheiden WOZ-waarde. Ook de wethouders van beide steden zijn tegen de aanpassing.

Lastig te controleren

Ook de extra punten bij renovatie vindt geen genade bij de Woonbond. Ze leiden namelijk tot dubbeltelling in het WWS. Bovendien is de maatregel omslachtig en lastig te controleren door huurders. En hij staat haaks op de vermindering van de regeldruk die in het regeerakkoord stond.

Monumenten

Als de minister toch bezig is met aanpassing van het WWS, pleit de Woonbond voor twee andere maatregelen. Allereerst de 50 punten voor een Rijksmonument en de opslag van 15% voor woonruimte in beschermde dorps- of stadsgezichten. Deze punten moeten volgens de Woonbond minimaal worden gehalveerd.

Aftrekpunten

Verder geeft de Woonbond in overweging aftrekpunten in te voeren voor woningen met een slecht energielabel (G). Die krijgen nu 0 punten. Aftrekpunten kan verhuurders stimuleren deze woningen energiezuiniger te maken.

kabinetsbeleid
nieuwbouw
puntenstelsel
renovatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen