Woningbemiddelaars verstoppen zich

12 november 2015

Om te ontkomen aan claims van huurders die hun bemiddelingskosten terug willen, heeft een aantal verhuurmakelaars zich uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent niet dat zij de dans zullen ontspringen, want hun contactgegevens zijn altijd nog wel te achterhalen.

Bemiddelingskosten

Half oktober besliste de Hoge Raad dat verhuurmakelaars geen bemiddelingskosten mogen vragen aan huurders als zij tegelijkertijd ook voor de verhuurder actief zijn. Zelfs niet als de verhuurder hiervoor geen rekening krijgt. Alleen als er uitsluitend voor de huurder wordt gewerkt mag de bemiddelaar daar een vergoeding voor vragen.

Contactgegevens wel te achterhalen

Ten onrechte in rekening gebrachte bemiddelingskosten kunnen tot vijf jaar na het betalen worden teruggevorderd. Om hieraan te ontkomen heeft een aantal makelaars zich nu uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel, zo vertelt Diederick van der Wijk van juridisch adviesbureau LVDO in het AD. Van de 250 huurders die het bureau begeleidt bij het terugvorderen, is bij 70 mensen de weg doodgelopen bij de Kamer van Koophandel. Volgens woordvoerder Marcel Trip van De Woonbond betekent dit niet dat deze huurders kunnen fluiten naar hun ten onrechte betaalde bemiddelingskosten. ‘De contactgegevens van deze bedrijven zijn  echt nog wel te achterhalen. Via de Kamer van Koophandel, of op een andere wijze,’ aldus Trip.

Geld terugvorderen

Heeft u ten onrechte bemiddelingskosten betaald bij het verkrijgen van een huurwoning? Ga dan naar de voorbeeldbrief van De Woonbond. Lukt het niet met de brief? Word dan lid van de Woonbond en neem contact op met de Huurderslijn, de telefonische ledenservice van de Woonbond.

bemiddelingskosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen