Woningcorporatie Stadlander geeft jongeren korting

8 oktober 2013

Jongeren tot 23 jaar hebben sinds deze zomer meer kans om een betaalbare huurwoning te vinden bij woningcorporatie Stadlander in de regio Bergen op Zoom, Etten-Leur, Roosendaal, Steenbergen, Tholen of Woensdrecht. Speciaal voor deze groep heeft de corporatie een huurkorting ingevoerd.

studente tijdens verhuizing

Rijksbeleid bepaalt dat jongeren tot 23 jaar alleen huurtoeslag kunnen krijgen als de huur van hun woning minder dan € 375,- bedraagt. Het probleem is dat er weinig woningen met zo'n lage huur beschikbaar zijn.

Huurkorting voor jongeren

De Stadlander Huurkorting geldt voor jongeren van 18 t/m 22 jaar die recht hebben op huurtoeslag. De korting die Stadlander biedt, bedraagt het verschil tussen de contracthuur van een woning en de huurtoeslaggrens van de rijksoverheid (dit jaar maximaal € 374,44). Als de huur van een woning bijvoorbeeld € 450,- per maand bedraagt, zal de korting zo’n € 75,- zijn. De korting vervalt zodra de huurder 23 jaar oud wordt, en daarmee voor reguliere huurtoeslag in aanmerking kan komen. Jongeren die aan de voorwaarden voldoen krijgen voorrang bij de toewijzing. Stadlander wil op deze manier meer sociale huurwoningen bereikbaar maken voor mensen die nog niet veel verdienen, zoals bijvoorbeeld schoolverlaters. Volgens de corporatie is hier grote behoefte aan. In West-Brabant en Tholen heeft de corporatie zo’n 850 woningen geselecteerd die voor de huurkorting in aanmerking komen.

Meer kans op betaalbare woning

Ed Schouten, voorzitter van Huurdersvereniging Samen Sterk op Tholen/ St.Philipsland, moedigt de regeling aan omdat jongeren hierdoor meer kans krijgen om in een sociale huurwoning terecht te komen. 'Dat jongeren hun eigen huis willen, heeft ook met de inkomensafhankelijke huurverhoging te maken', merkt Schouten op. 'Daardoor worden kinderen min of meer gedwongen om het huis uit te gaan. Aan de ene kant moeten we van dit kabinet massaal aan de mantelzorg en voor onze ouders gaan zorgen en vader en moeder in huis nemen. Maar aan de andere kant worden mensen die dat doen gepakt met hoge huurverhogingen van 6,5 procent. Wij hebben als Samen Sterk al heel wat gevallen op kantoor gehad. Als er bijvoorbeeld een kind van 22 nog thuis woont, kan het gezinsinkomen net boven de € 43.000,- uitkomen. Ook al is een van de ouders werkloos en de ander half arbeidsongeschikt. Dat zijn gezinnen die echt in aanmerking komen voor sociale huur en die je met goed fatsoen echt geen “scheefhuurders” kunt noemen. Door de huurkorting voor jongeren, wordt er dus ook een probleem voor de ouders opgelost.'

Eerste woningen geadverteerd

Eind augustus adverteerde Stadlander de eerste woningen met huurkorting op Zuidwestwonen.nl. Afgelopen zomer stonden daar 5.300 woningzoekenden ingeschreven, waarvan 400 jonger dan 23 jaar. In 2012 heeft Stadlander 58 woningen (5,4 procent) verhuurd aan kandidaten die jonger waren dan 23. Momenteel verhuurt Stadlander een kleine 2.000 woningen tegen een huurprijs die lager of gelijk is aan € 374,- per maand.

betaalbaarheid
huurtoeslag
jongeren
woningcorporatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen