Woningzoekenden Almere solliciteren naar woonruimte

28 juni 2016

Ten oosten van Almere verrijst een nieuwe wijk waar de bewoners ‘het zelf voor het zeggen hebben’. Met koop- en huurhuizen, zelfbouwkavels, veel aandacht voor energiebesparing en duurzaamheid, en een grote inbreng van bewoners is dit ‘dorp’ Nobelhorst een ambitieus project van de gemeente en woningcorporatie Ymere.

Onderdeel van het project is een woon-werkcomplex in ’t Nobelhuis. Daar komen 43 sociale huurwoningen met een gemeenschappelijke ondernemersruimte en binnentuin. Volgens Ymere en de gemeente is dit een woongroep, en gelden er daarom andere regels bij de toewijzing van woningen. ‘Creatieve en ondernemende’ personen kunnen zich inschrijven, waarna een commissie bepaalt wie er toegelaten wordt tot ’t Nobelhuis. Woningzoekenden solliciteren er dus naar een sociale huurwoning.

Huurdersvereniging Almere tegen sollicitatie voor huurwoning

De Huurders Vereniging Almere (HVA) is tegen deze vorm van woningtoewijzing: ‘De HVA heeft in het verleden al tegen deze werkwijze geageerd, toen onder dezelfde noemer het complex De Melkfabriek werd opgezet. Ook toen hebben wij aangegeven dat het laten solliciteren van woningzoekenden niet de bedoeling is van de wetgever om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Het is toch van de gekke dat als je je inschrijft voor een woning in ’t Nobelhuis, dat de inschrijfduur bij Woningnet niet meer van belang zou zijn.’ De HVA is niet tegen selectie van nieuwe medebewoners in een echte woongroep, maar vindt dat de opzet van ‘woongroepen’ in de Nobelhorst onzorgvuldig.

Niet zomaar sprake van een woongroep

Het is begrijpelijk dat een woongroep zelf kan bepalen wie de nieuwe medebewoner wordt. Er is pas sprake van een woongroep wanneer er een groep mensen met dezelfde levensovertuiging samenleeft en vanuit die overtuiging gezamenlijk activiteiten onderneemt, zoals bijvoorbeeld kerkdiensten. Het delen van gemeenschappelijke ruimte en een binnentuin, zoals in ’t Nobelhuis, is te weinig om aan de criteria voor een woongroep te voldoen. Ook de Woonbond vindt het onwenselijk dat er gesolliciteerd moet worden voor een sociale huurwoning wanneer er geen sprake is van een woongroep. 

woningtoewijzing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen