Woonactie in Delft

7 februari 2022

Afgelopen zondag demonstreerden mensen in Delft in de stromende regen voor beter woonbeleid. Het was na Amersfoort alweer de tweede woondemonstratie dit jaar. 

Demonstratiebord: Waar moet ik wonen dan?
Demonstrant houdt bord omhoog met opschrift 'Waar moet ik wonen dan?' Foto door Joke Schot

Vorig jaar waren er grote demonstraties in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Groningen.

Nog veel te winnen

Woonbonddirecteur Zeno winkels was één van de sprekers op het podium. Hij gaf aan dat we mede dankzij de druk van de woondemonstraties zien dat er politiek beweging komt. Zoals bijvoorbeeld het afschaffen van de verhuurderheffing en de politieke wil om de prijzen in de vrije sector aan banden te leggen. Tegelijkertijd moet er nog veel gebeuren. Voor veel huurders is de huur niet te betalen. Jongeren zitten vaak met een tijdelijk contract in een te dure woning of kunnen helemaal niets vinden. Winkels gaf aan de urgentie van deze problemen ook bij minister Hugo de Jonge te hebben aangekaart. 

Andere sprekers waren onder meer van de actiegroep wijweigerendehuurverhoging.nl over de actievorm waarbij huurders de jaarlijkse huurverhoging weigeren, en Jeanette Chedda van Feminists against Ableism die pleitte voor meer toegankelijke woningen voor mensen met een beperking. De demonstratie werd vervolgd met een mars door de stad.

Meer demonstraties gepland

Er staan alweer nieuwe woondemonstraties op het programma. Zo is er de Woonrevolutie in Leiden op 13 februari, op 27 februari het Woonoproer in Haarlem en op 13 maart het Woonoffensief in Eindhoven.

actie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen