Woonbond blij dat privacyschending van huurders is aangepakt

12 juni 2014

De Woonbond is blij dat het handhavingsverzoek dat de bond indiende bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) tot concrete maatregelen heeft geleid die de privacy van huurders verbeteren. De Belastingdienst moet huurders nu op de hoogte stellen als ze verhuurders inkomensgegevens verstrekken.

Privacy onder vergrootglas

Veel huurders maakten melding bij de Woonbond dat hun inkomensgegevens onterecht door de Belastingdienst waren verstrekt aan verhuurders. Doordat huurders het nu wel te horen krijgen als er gegevens zijn verstrekt neemt de kans op onterechte verstrekkingen af.

Huurders informeren over verstrekken gegevens

Woonbonddirecteur Ronald Paping is blij dat de privacy van huurders nu beter wordt beschermd. Paping: ’In ieder geval kunnen de gegevens van huurders nu niet zomaar meer aan verhuurders worden verstrekt’. Doordat huurders op de hoogte zijn gesteld is er een extra veiligheid ingebouwd, oordeelt het CBP.

Onterechte gegevensverstrekking

In 2013 zijn er volgens het CBP in ten minste twaalf procent van de gevallen onterecht gegevens verstrekt. Verhuurders mogen alleen inkomensindicaties opvragen voor adressen waar verhuurd wordt tegen een gereguleerde huurprijs. Van geliberaliseerde (vrije sector) huurwoningen, mogen zij géén inkomensindicaties opvragen.

Woonbond tegen gluurverhoging

De Woonbond blijft tegenstander van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Paping: ‘Deze is volstrekt willekeurig, blijft de privacy aantasten en brengt huurders financieel in de problemen.'

betaalbaarheid
inkomensafhankelijke huurverhoging
privacy

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen