Woonbond dringt aan op sancties tegen gluurverhuurders

6 mei 2014

De Woonbond krijgt steeds meer meldingen van huurders met een geliberaliseerd huurcontract, van wie de verhuurder ten onrechte inkomensgegevens heeft opgevraagd bij de Belastingdienst. De bond dringt aan op sancties tegen deze "gluurverhuurders".

Gluren

Verhuurders mogen alleen inkomensindicaties opvragen van woningen met een gereguleerd huurcontract, ofwel sociale huurwoningen. Naar nu blijkt vroegen minstens 23 verhuurders ook voor hun dure geliberaliseerde woningbezit gegevens op, hoewel dit uitdrukkelijk door de wetgever is verboden.

Onbekommerd gluren

De ´inkomensafhankelijke huurverhoging´ is vorig jaar in het leven geroepen, ondanks protesten van onder andere de Woonbond. De wetgever wil ermee bereiken dat huurders van een sociale huurwoning een extra huurverhoging krijgen als het (gezamenlijke) inkomen van de bewoners boven de €34.085 ligt. Een verhuurder die inkomensindicaties van zijn sociale huurders wil weten, moet inloggen op een speciaal portaal van de Belastingdienst. Voor hij inlogt moet hij beloven dat hij alleen inkomensindicaties opvraagt voor woningen met een “gereguleerde huurovereenkomst waarvan de huurder niet de maximale huur betaalt”, en dat hij op de hoogte is van geldende voorwaarden en sancties op misbruik. Dat hierin de verantwoordelijkheid bij de verhuurders wordt gelegd komt omdat de Belastingdienst zelf niet weet welke woningen een geliberaliseerd huurcontract hebben. Woonbonddirecteur Ronald Paping: ‘We wisten al dat de wet aan alle kanten rammelt, en dat de huurverhoging rampzalig uitpakt voor sociale huurders. Nu wordt ook nog eens pijnlijk duidelijk dat verhuurders onbekommerd in gegevens van geliberaliseerde huurders gluren.'

Sancties op misbruik nodig

Uit de vele meldingen die bij de Woonbond binnenkomen blijkt dat verhuurders de voorwaarden die de Belastingdienst stelt met een grote korrel zout nemen. Het lijkt erop dat meerdere verhuurders ´voor het gemak´ van hun volledige woningbestand gegevens hebben opgevraagd. De Woonbond vindt dit zeer kwalijk, en dringt aan op sancties. Paping: 'Verhuurders die over de schreef zijn gegaan, moeten direct de onrechtmatig verkregen gegevens vernietigen en dit jaar de inkomensafhankelijke huurverhoging niet doorvoeren. In ieder geval zou de Belastingdienst hen voor de toekomst moeten uitsluiten van het portaal waarmee ze toegang krijgen tot de gegevens.'

23 verhuurders over de schreef

Over 6 commerciële verhuurders ontving de Woonbond meerdere klachten. Daarbij gaat het om Delta Lloyd, Vesteda, Rebo Vastgoed, Syntrus Achmea, Stienstra en Grauwels Vastgoed. Ook over 3 woningcorporaties kwam meerdere klachten binnen. Het gaat dan om Vestia, Woongenoot uit Nijmegen en De Gemeenschap uit Nijmegen. Daarnaast zijn er 5 commerciële verhuurders en 9 corporaties waarover we -tot nu toe- één melding ontvingen. In twee gevallen (Stek Wonen uit de Bollenstreek en ZVH Wonen uit Zaandam) gaat het om corporaties die tegenover de melder toegegeven hebben dat zij onterecht gegevens hebben opgevraagd.

Ook klachten van bewoners peperdure 'sociale huurwoning'

Naast de tientallen klachten van huurders met een geliberaliseerd contract, kreeg de Woonbond ook diverse meldingen van huurders die een gereguleerde huuroverkomst hebben, maar toch een kale maandhuur van (veel) meer dan €700 betalen. Terecht stellen deze melders dat zij niet 'scheefwonen’. Zij betalen al een huurprijs die niet sociaal meer is, kunnen bij inkomensdaling gėén beroep doen op huurtoeslag, maar de overheid staat toch een 'scheefwoonboete' toe waarmee hun huur hoger kan worden dan dat van buren met een geliberaliseerd contract.

belangenbehartiging
betaalbaarheid
geliberaliseerde huurprijs
inkomensafhankelijke huurverhoging
privacy

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen