Woonbond en GGD doen woningonderzoek

28 september 2021

Begin september bezocht de Energiebus van de Woonbond een seniorencomplex in Beek Limburg. Energie-adviseurs Anne Ubbels en Bram Voerman en de GGD onderzochten de woningen na klachten van bewoners over te weinig frisse lucht, schimmel en tocht. Conclusie: de woningen kunnen vrij eenvoudig flink verbeterd worden.

Energie-adviseur inspecteert met bewoners woning aan de buitenkant
Energiebusbezoek aan seniorencomplex in Beek

De woningen zijn bijna niet geïsoleerd. Er is geen vloer-, gevel- en dakisolatie. En de ramen hebben verouderd dubbelglas en de buitendeuren zijn niet geïsoleerd. Daarnaast zitten er kieren in het dak waardoor er tocht ontstaat. Ook de ventilatie is niet op orde: het ventilatiesysteem zuigt te weinig lucht af. En er zijn geen ventilatieroosters. Dat verklaart de muffe lucht in huis en de schimmelproblemen.

Slechte ventilatie

Niet alleen de Woonbond kwam langs. Ook de GGD deed metingen. De GGD onderzocht een aantal dagen de lucht in huis. De dienst kwam met dezelfde conclusie als de Woonbond: de woningen kunnen niet goed geventileerd worden.

Advies van de Woonbond

De Woonbond-adviseurs schreven een rapport en een advies voor verbetering. Hiermee kunnen de huurders naar verhuurder ZOwonen. De Woonbond adviseert om de woningen goed te isoleren, maar ook te zorgen dat de ventilatie verbeterd wordt. “Dit is een aanvulling op het vooronderzoek dat ZOwonen zelf deed,” vertelt Paul Montulet, voorzitter van de HuurdersBelangenRaad Beek. “Dat onderzoek richtte zich alleen op isolatie.”

Je gehoord voelen

“We hebben een goed rapport waarmee we naar de verhuurder kunnen,” zegt Paul Montulet. “En de huurders voelen zich gehoord.” Bij de presentatie van het onderzoek in Beek waren bijna alle bewoners aanwezig. En ook de verhuurder en de wethouder klimaatbeleid van de gemeente Beek waren er. “Dat geeft wel aan hoe belangrijk dit voor de bewoners is,” zegt adviseur Anne Ubbels.

Verbeterplan

Er zijn twee mogelijkheden om de woningen te verbeteren:

  • isolatie binnen de bestaande constructie van de woningen (isolatie van de spouw, isolatie aan de binnenkant van het dak en onder de vloer op de begane grond), of
  • een nieuwe isolatielaag om de woningen heen.

Isolatie binnen de constructie is minder duur dan aan de buitenkant. Het zorgt voor een comfortabelere woning en minder energieverbruik. Met het oog op de energietransitie kan het verstandig zijn om de woningen nog energiezuiniger of zelfs energieneutraal te maken. Dan moet de buitenkant geïsoleerd worden. Het ventilatiesysteem moet sowieso verbeterd worden om te zorgen voor gezonde lucht in huis. 

ZOwonen is bezig met een verbeterplan. Binnenkort spreekt Paul Montulet namens de huurders weer met de verhuurder en de Woonbond houdt ook vinger aan de pols.

Energieonderzoek in jouw woning

Heb jij ook klachten over tocht, vocht of schimmel? Vliegt de warmte de deur uit? Of wordt het als de zon schijnt veel te heet in huis? Als jij en je buren in hetzelfde complex, of in vergelijkbare woningen in de straat of buurt last hebben van dezelfde problemen, dan kan je de Energiebus van de Woonbond inschakelen.

energiebesparing
energiebus

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen