Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenStudentenhuisvesters moeten stoppen met het aanbieden van zogenaamde ‘short stay’ huurcontracten aan internationale studenten waar de meest basale huurrechten niet van toepassing zijn. Huurders kunnen de huur zelfs niet tussentijds opzeggen. De wetgever heeft vorig jaar nieuwe tijdelijke contracten geintroduceerd ter vervanging van short stay contracten. Als er komend collegejaar geen verandering in komt, overwegen de studentenorganisaties en de Woonbond juridische stappen te zetten. Dat schrijven ze vandaag in een open brief aan samenwerkingsverband van studentenhuisvesters Kences.
Het gaat hier om tijdelijke contracten, waar de studenten aan vast zitten tot de contractperiode afloopt. Mochten ze tussentijds met de studie stoppen, vanwege familieomstandigheden terug naar huis moeten of om andere redenen willen opzeggen, kan dat niet. In sommige van de contracten geldt ook het puntensysteem waarmee de maximaal toegestane huurprijs voor een kamer wordt berekend niet. In 2016 zijn er vormen van tijdelijke contracten geïntroduceerd speciaal voor dit soort situaties. Bij deze tijdelijke contracten kunnen studenten wel tussentijds opzeggen, én is het puntensysteem voor kamers altijd gewoon van toepassing. Hiermee is de optie voor short stay, die bijvoorbeeld bij vakantieverhuur worden ingezet, voor tijdelijke verhuur van woonruimte te komen vervallen.
Er studeren ruim 112.000 internationale studenten in Nederland. Dat is het hoogste aantal ooit, en het aantal internationale studenten neemt alleen maar toe. Het aantal aanmeldingen voor komend jaar laat opnieuw een stijging zien van 18% waarmee het aantal aanmeldingen neerkomt op 23.900. Studentenhuisvesters willen deze groep graag huisvesten, maar moeten dit volgens de studentenorganisaties en de Woonbond vanaf dit collegejaar met fatsoenlijke contracten, met recht op tussentijds opzeggen, gaan doen.
Juist voor studenten die tijdelijk in Nederland zijn voor een studie, biedt een dergelijk tijdelijk contract een betere oplossing. Het gaat om een groep met beperkte kennis van Nederlandse wet en regelgeving en weet minder goed de weg op de Nederlandse huurmarkt. De Woonbond, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), VSSD, GSB, VIDIUS, LSBo, HSVB, SRVU, SAW, Duwoners, Grobos roepen Kences en de studentenhuisvesters op dit collegejaar met fatsoenlijke contracten te werken. LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout: ‘Het is onbehoorlijk om een kwetsbare groep rechteloos te huisvesten, terwijl er recentelijk juist tijdelijke huurcontracten geïntroduceerd zijn die hier een eind aan moeten maken.’
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel