Persbericht

Woonbond: geen huisuitzettingen tijdens Coronapandemie

6 oktober 2020

De Woonbond pleit vandaag in een brief aan minister Ollongren om met een stop op huisuitzettingen te komen.  Eerder maakte de minister afspraken met verhuurders om niet uit te zetten tijdens de Coronacrisis. Ook werd er een spoedwet ingevoerd waarmee tijdelijke huurcontracten tijdelijk werden verlengd. Maar die spoedwet geldt niet meer, en ook huisuitzettingen steken her en der weer de kop op.

Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Terwijl we inmiddels midden in een tweede golf zitten. En wat van het voorjaar zo was, is nu ook zo. Zo veel mogelijk thuis blijven kan alleen als je een huis hebt. Mensen op straat zetten levert nu meer onrust en problemen op dan ooit.'

In de brief aan de minister pleit de Woonbond voor:

  • Hernieuwen van de afspraken met verhuurders en anti-kraakbeheerders dat uitzettingen worden uitgesteld.
  • Een nieuwe tijdelijke wet om tijdelijke contracten te kunnen verlengen.
  • Per direct openstellen van de huurtoeslag voor alle huurders met een inkomen onder de huurtoeslagnormen, ook als hun huur te hoog is of de inkomensterugval tijdelijk.

Inkomensval en huurtoeslag

Om huurders met een hoge huur en een inkomensval te helpen moet de huurtoeslag worden verbeterd door ook huurders die een huurprijs boven de huurtoeslaggrens betalen recht te geven op huurtoeslag. Wanneer huurders met een laag inkomen een huurprijs boven de huurtoeslaggrens van €737,14 betalen kunnen ze geen aanspraak maken op huurtoeslag. De Woonbond vindt het krom dat huurders met een laag inkomen te horen krijgen dat hun huur te hoog is voor een financiële bijdrage die bedoeld is om huurders met een relatief hoge huur gezien hun inkomen financieel te helpen. 

Internationale Huurdersdag

Gisteren was het internationale Huurdersdag. Deze dag stond dit jaar ook in het teken van een internationale oproep tegen huisuitzettingen. De International Union of Tenats (IUT), waar de Woonbond ook bij is aangesloten, stelt dat de pandemie onderstreept hoe belangrijk het recht op een betaalbare woning is.

belangenbehartiging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen