Woonbond helpt huurders met huurcontract-check

2 oktober 2021

Huurders in de commerciële sector lopen vaak tegen onterechte kosten en vreemde voorwaarden aan bij het tekenen van een huurcontract. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Woonbond. De Woonbond helpt huurders daarom met een huurcontract-check.

De online huurcontract-check gaat in zes stappen langs de meest voorkomende problemen bij huurcontracten. Levert de check een vraagteken over het contract op? Dan kijken de juristen van de Woonbond naar je contract.

Onterechte kosten

Maar liefst 58% van de huurders geeft aan tegen onterechte kosten aan te lopen. Dat gaat het vaakst om contract- of administratiekosten (52,5%), op de voet gevolgd door sleutelgeld (20,9%) en verhuurkosten (19,3%). Huisbazen proberen zo huurders met extra kosten op te zadelen, terwijl dat helemaal niet mag. Huurders kunnen die kosten vaak dan ook achteraf nog terugvorderen.

Vreemde voorwaarden

Daarnaast lopen veel huurders tegen voorwaarden aan die helemaal niet door de verhuurder gesteld mogen worden. Maar liefst 80% van de huurders meldde dit. Denk daarbij aan een verbod op huisdieren, een samenwoonverbod, een boorverbod of een streng voorschrift over de kleuren waarin een woning geschilderd mag worden. Ook een verbod om naar de onafhankelijke geschilbeslechter bij huurgeschillen (de huurcommissie) te stappen staat vaak opgenomen in een huurcontract.

De Woonbond wijst huurders erop dat de Nederlandse wet vrijwel altijd boven het huurcontract staat. Je hoeft je dus niet aan alle vreemde bepalingen te houden, die misschien in je contract staan. Ook is het vaak mogelijk onterechte kosten terug te vorderen. Huurders met vragen over hun huurcontract, of woningzoekers die binnenkort een contract tekenen kunnen terecht bij de huurcontract-check van de Woonbond.

Vanavond in Kassa

Het tv-programma Kassa heeft in de uitzending van vanavond aandacht voor ons onderzoek, en onze huurcontract-check.

huurcontract

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen