Persbericht

Woonbond: Hoge huurstijging vraagt om reparatie koopkracht huurders

7 september 2020

Huurders kregen dit jaar de hoogste huurverhoging in zes jaar voor de kiezen. Dat is extra wrang nu veel huurders in onzekerheid zitten over de ontwikkeling van hun inkomen. Gemiddeld genomen stegen de huren met 2,9%. De Woonbond vindt het de hoogste tijd dat het Kabinet betaalbaar wonen weer een prioriteit maakt.

Minister Ollongren legde tot drie keer toe een Eerste Kamer motie om de huurprijzen te bevriezen naast zich neer. Dat leverde haar zelfs een motie van afkeuring op. Wel gaf ze aan met Prinsjesdag te gaan kijken naar de koopkracht van huurders.  
 
Woonbonddirecteur Zeno Winkels: 'Dat blijkt nu opnieuw heel hard nodig. Een forse huurstijging terwijl de inkomens achterblijven, en huurders vaak al een veel te groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan huren.' De Woonbond deed eerder al de oproep aan het kabinet deze Prinsjesdag met een noodpakket te komen door te investeren in huurverlaging, ruimere huurtoeslag en investeringen in het vergroten van de sociale huursector.
 
Corporaties verhoogden de huren met 2,7 procent. In de commerciële huursector ligt de huurstijging nog eens een stuk hoger, met 3,4 procent voor sociale huurwoningen en 3 procent huurverhoging in de vrije sector. Huurders die in de vrije sector huren, maar een laag inkomen hebben komen ook niet in aanmerking voor huurtoeslag vanwege hun hoge huurprijs. 
 
Winkels: 'Krom genoeg zit het systeem nu zo in elkaar dat lage inkomens bij een te hoge huur geen toeslag kunnen krijgen. Een huurder die daar een inkomensdaling meemaakt is dus al helemaal de pineut. En dan verhuizen naar een beter betaalbare woning is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Die mensen zitten klem. Die moeten worden geholpen.'
 
Daarnaast vindt de Woonbond dat het Kabinet de verhuurderheffing moet afschaffen. Winkels: 'Er is een tekort aan betaalbare woningen, en dat tekort wordt door de crisis alleen nog maar nijpender. Als mensen er in hun inkomen op achteruit gaan, zullen meer mensen een beroep moeten doen op een sociale huurwoning. Schrap die heffing zodat er meer gebouwd kan worden en er geïnvesteerd kan worden in voldoende betaalbare woningen.'

Samen met De Goede Zaak heeft de Woonbond een online petitie voor een noodpakket voor de huursector:
 

betaalbaarheid
jaarlijkse huurverhoging

Persvoorlichter

Marcel Trip
06-30329497
uitsluitend voor journalisten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen