Persbericht

Woonbond lanceert check huurverhoging

28 april 2017

Miljoenen huurders krijgen voor 1 mei een voorstel op de mat voor de huurverhoging die ingaat per 1 juli. De jaarlijkse huurverhoging moet aan veel regels voldoen. De Woonbond publiceert vandaag een online check waarmee huurders kunnen kijken of ze succesvol bezwaar kunnen maken tegen de huurverhoging.

Zeker AOW’ers en huishoudens met minstens vier personen doen er goed aan hun huurverhogingsvoorstel te controleren. Zij zijn dit jaar voor het eerst uitgezonderd van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Op checkhuurverhoging.nl kunnen huurders kijken of ze succesvol bezwaar kunnen maken tegen de huurverhoging. Als dat zo is, levert de website een bezwaarschrift op maat.

Een huurverhogingsvoorstel moet twee maanden voor de ingangsdatum worden verstuurd. Huurders hebben dan nog tot 1 juli de kans om bezwaar te maken. Sociale huurders met een inkomen tot €40.349,- kunnen dit jaar maximaal een huurverhoging krijgen van 2,8%. ‘Maar de huur mag hiermee niet stijgen boven de maximaal toegestane huurprijs van de sociale huurwoning,’ zegt Marcel Trip van de Woonbond. ‘Met onze check kunnen huurders eenvoudig kijken of er gronden zijn om bezwaar te maken tegen de huurverhoging. Dat kan zeker lonen.’

Sociale huurders met een inkomen boven de €40.349,- kunnen een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen van maximaal 4,3%. Dan moet er wel een verklaring van de Belastingdienst worden meegestuurd met het huurverhogingsvoorstel. Het peiljaar voor de inkomensgegevens is 2015. Huurders die door een inkomensdaling in 2016 onder de inkomensgrens zijn beland, kunnen succesvol bezwaar maken tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging. AOW'ers en huishoudens met minstens vier personen kunnen ook bezwaar maken tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging.

Huurders die vragen hebben over de jaarlijkse huurverhoging kunnen ook contact opnemen met de Huurderslijn, de juridische ledendienst van de Woonbond.

jaarlijkse huurverhoging

Persvoorlichter

Marcel Trip
06-30329497
uitsluitend voor journalisten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen