Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenDe huurprijzen in de vrije sector stegen afgelopen kwartaal met bijna zeven procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die verhuurmakelaar Pararius vandaag bekend maakt. Volgens de Woonbond is dit het zoveelste signaal dat huurders in de vrije sector beschermd moeten gaan worden tegen woekerprijzen.
‘De vastgoedsector roept jaar na jaar dat ze geen strobreed in de weg gelegd moet worden zodat ze meer gaan aanbieden en dat het dan vanzelf betaalbaar wordt. Inmiddels is ongeveer een derde van de huursector in commerciële handen. Bij particuliere aanbieders in de vrije sector gaat het vaak om woningen die voorheen een lagere huurprijs hadden, of die als betaalbare koopwoning door een belegger zijn opgekocht om duur te verhuren. Daar gaat helemaal niemand betaalbaarder van huren,’ aldus Woonbondwoordvoerder Marcel Trip.
In Nederland hebben we een puntenstelsel waarmee de kwaliteit van een woning (denk aantal vierkante meters, de WOZ-waarde, het energielabel) leidt tot een maximaal toegestane huurprijs. Dit geldt alleen voor woningen die tot de €763,- worden aangeboden. De Woonbond pleit ervoor om het puntenstelsel door te trekken tot boven die huurgrens. Op die manier gaan appartementjes die nu net boven die grens vallen niet meer voor gigantische prijzen in de verhuur.
Het kabinet wil de huurprijzen, in ieder geval voor de zogenaamde ‘middenhuur’, wel aan banden leggen. Het is nog onduidelijk op welke manier. Minister De Jonge spreekt deze maand in zijn programma ‘Betaalbaar wonen’ over de regulering van de middenhuur.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel