Woonbond in Nieuwsuur: vrije sector verder reguleren

28 november 2022

Aanstaande vrijdag komt minister Hugo de Jonge met een concreet voorstel om de vrije huursector deels te reguleren. De Woonbond is voorstander van meer regulering, maar kritisch op de halve oplossing van de minister: het geldt slechts voor nieuwe huurders en woningen tot € 1.000,-. In Nieuwsuur was afgelopen zondag onze reactie en die van de vastgoedsector te zien.

De minister liet eerder al doorschemeren de vastgoedsector niet teveel te willen belemmeren. Hierdoor zal de huurprijsbescherming beperkt blijven tot nieuwe contracten en tot slechts 187 punten (€ 1.000,- huur) in het woningwaarderingsstelsel. De huren in de vrije sector zijn de laatste tien jaar met zo’n 25% gestegen, ver boven de gemiddelde loonstijging.

Puntenstelsel doortrekken naar 250 punten

Woonbond-woordvoerder Mathijs ten Broeke reageerde in Nieuwsuur op de plannen: “De huren in de vrije sector zijn afhankelijk van de grillen van de markt, hierdoor kunnen verhuurders de gekste prijzen vragen. Huurders zijn soms wel tot de helft van hun besteedbaar inkomen kwijt aan huur. Door het woningwaarderingsstelsel uit te breiden moet de huur een goede weergave zijn van de kwaliteit van de woning. En zijn huurders beter beschermd tegen onredelijke huurprijzen. Daarom zou het puntenstelsel doorgetrokken moeten worden naar zo’n 250 punten (ongeveer € 1350,- huur) in plaats van 187 punten (€ 1000,-).”

Vastgoedsector zoekt manieren om huurprijzen hoog te houden

Uit de reportage van Nieuwsuur blijkt dat verhuurders er alles aan lijken te gaan doen om boven het maximum aantal punten uit te komen, waarna zij vrij zijn om een hoge huur te ontvangen. Ten Broeke: “Het is logisch dat de lobbymachine van vastgoedbazen op volle toeren draait. Want zij weten dat er minder te verdienen valt zodra de vrije huursector aan banden wordt gelegd. Dus zoeken zij naar manieren om toch de huurprijzen hoog te kunnen houden.”

Slechts voor nieuwe contracten

Een ander punt van kritiek op het idee van de minister is dat de gedeeltelijke regulering van de vrije huursector alleen geldt voor nieuwe huurcontracten. Dit betekent dat de verandering voor zittende huurders nog geen verschil maakt. De Woonbond pleit ervoor om het puntenstelsel ook te laten gelden voor huidige huurcontracten in de vrije sector.

Je kunt de uitzending van Nieuwsuur terugkijken, het item start vanaf minuut 6:00.

commerciële verhuur
puntenstelsel

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen