Woonbond traint Energiecoaches bij pilot in Loppersum

13 augustus 2020

Zes energiecoaches geven in Loppersum huurders tips om energie te besparen. Het proefproject is een initiatief door de gemeente Loppersum, maar de Woonbond trainde de coaches. 

Wethouder Schollema reikte ledlampen uit aan Janneke Buitenwerf.

De pilot staat in warme belangstelling. Inmiddels hebben ruim dertig huurders van Woongroep Marenland en Woningstichting Wierden en Borgen zich aangemeld voor een bezoek van de energiecoach. De pilot is bedoeld om met behulp van een energiecoach meer inwoners te betrekken bij de energietransitie en te motiveren om energie te besparen.

Niet voor een gat te vangen

De komst van corona verhinderde de eerste bezoeken, maar de energiecoaches bleken niet voor een gat te vangen. Via WhatsApp, e-mail en telefoon deelden zij tips met bewoners en konden huurders alsnog advies krijgen. Deelnemers aan de pilot krijgen van de energiecoach na de zomer een gratis bespaarpakket. Dat bestaat uit diverse producten om direct energie te besparen. Omdat de energiecoaches vanwege de coronamaatregelen tot op heden geen bezoek konden brengen aan de deelnemers, bezorgen zij de komende weken alvast twee ledlampen uit het bespaarpakket. Wethouder Bé Schollema (duurzaamheid en energietransitie) reikte de eerste ledlampen uit aan deelneemster Janneke Buitenwerf uit Leermens.

Evaluatie volgt

Na de zomer wordt met de deelnemende huishoudens een afspraak gemaakt en komt de energiecoach écht op bezoek. Na het tweede bezoek wordt de pilot geëvalueerd, samen met de energiecoaches, deelnemers en partners. Dan wordt bepaald of en in welke vorm het project zal doorgaan. EnergieCoach Loppersum is een initiatief van de gemeente Loppersum. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door woningcorporatie Woongroep Marenland en Woningstichting Wierden en Borgen, huurdersverenigingen De Maren en De Huurder, Stichting Welzijn en Dienstverlening, Woonbond, energiecoöperaties en Nationaal Programma Groningen.

energiebesparing
energiecoach

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen